Din klinik i Uppsala för skönhet & välmående

Bröst

Bröstförminskning & implantat

Vid en bröstförminskning & implantat förbättras bröstformen, belastningen på nacke och skuldror minskar och implantatet ger bröstet stadga.

Vid bröstförminskning och implantat avlägsnas hud, fett och bröstkörtelvävnad som sedan delvis ersätts med implantat. Brösten blir mindre, formen förbättras och brösten blir fastare och fylligare i den övre delen. Vi använder alltid Keller Funnel vid implantationen vilket minskar risken för kapselkontraktur. De implantat som bäst passar dina behov och önskemål väljs ut mycket noggrant.

Om Bröstförminskning & implantat

Operationstid:

Ca 1 ½ h i narkos

Tid på kliniken:

En natt, alltid i eget rum

Åter till arbetet:

2-4 veckor

Ingår:

Operation med bröstförminskning och implantat, narkos, måltider, 1 behå, återbesök efter 1 v och efter 6 mån

Placering av snitten   

Hos oss får du alltid det kortaste snitt som är tekniskt möjligt med hänsyn till dina förutsättningar. Vid bröstförminskning läggs snitten som en cirkel kring vårtgården, ett streck från vårtgården ned till bröstvecket och längs med bröstvecket, vilket kallas ankarsnitt. Hur långt ärret i bröstvecket blir står i relation till hur mycket vävnad som avlägsnas och hur mycket överskottshud som finns. En annan faktor som styr längden på ärret är hur långt uppåt din vårtgård behöver förflyttas.

Placering av implantaten

Bröstimplantaten kan läggas under bröstmuskeln, eller lite ytligare under bröstkörteln.

Implantatstorlek

Ett naturligt och estetiskt tilltalande resultat kräver att implantatet är rätt relaterat till bröstkorgens och bröstvävnadens mått och att det är anpassat till kroppens proportioner. Hänsyn till asymmetrier, anatomiska variationer och hudtyp måste också tas. Kombinationen av vetenskap, en erfaren estetisk blick och matematiska modeller är avgörande för resultatet. Din anatomi och dina vävnadsegenskaper påverkar bröstformen minst lika mycket som implantatet. Därför måste valet av implantat göras med hänsyn till just dig.

Olika typer av implantat

Alla bröstimplantat har ett skal av medicinskt silikon som är fyllt med silikongel. Koksaltsfyllda implantat används sällan eftersom de har sämre hållbarhet och ger sämre känsla än moderna silikonimplantat. Det som skiljer implantaten åt är formen, ytans egenskaper och hur mjukt implantatet känns. Droppformade implantat är fastare och ser mer naturliga ut. Runda implantat är mjukare och ser lite bolligare ut. Undantaget är Motiva Ergonomics. Den unika Ergonomicsgelen gör implantaten droppformade när du står upp och runda när du ligger ned. De är en modernare typ av droppformade implantat som känns mjukare och mer naturliga att ta i.   

Innehållet i moderna bröstimplantat är av geléhallontyp. Det betyder att gelen hänger ihop, så även om implantatets skal skulle gå sönder kan inte silikonet rinna ut. Gelen kan ha olika lyftkraft och rörelsemönster vilket gör att de känns olika när du tar i dem. Du får känna på olika implantat vid din konsultation.   
   
Ytan på droppformade bröstimplantat är texturerad vilket förhindrar rotation och minskar risken att de glider nedåt i vävnaden med åren. Textureringen innebär dock en något högre risk för kapselkontraktur. Det finns också implantat med en yta gjord av polyuretan som förhindrar att implantaten flyttar sig i vävnaden. För dem som opererats många gånger kan polyuretanimplantat vara det alternativ som ger bäst resultat.  
   
På runda implantat behövs ingen texturering av ytan, eftersom det inte ger någon formförändring om implantatet skulle rotera. Dessa släta implantat har mindre risk för kapselkontraktur men något högre risk för att med tiden flytta sig nedåt eller utåt sidorna i brösten, framförallt om vävnaden är mjuk. Motivas implantat har en yta som är mikrotexturerad vilket ger ännu lägre risk för kapselkontraktur än de släta. Motivas implantat känns släta, men har ett regelbundet mönster där varje knottra är lika stor som en fettcell. Det geniala med detta är att risken för kapselbildning är under 1 % jämfört med ca 15 % för texturerade implantat.

Olika operationstekniker

Det vanligaste är att man flyttar vårtgården uppåt och bevarar blodcirkulation och mesta möjliga känsel. Denna teknik kräver noggrann förståelse för hur blodförsörjningen till olika delar av bröstet kan bevaras. Vårtgården flyttas med lambåteknik. En tumregel är att man kan avlägsna maximalt 40 % av bröstens volym vid en operation utan att riskera vårtgården.  
 
Mycket stora bröst kan kräva flera operationer. Då görs först en betydande fettsugning av brösten, efter sex månaders läkning görs den estetiska bröstförminskningen. Skälet till detta är att vävnaden behöver mjukna och återhämta sin blodcirkulation. Det går att göra hela bröstförminskningen vid ett tillfällen även om du har mycket stora bröst, det ger dock sämre estetik av vårtgårdarna och bröstvårtorna som då inte kan få tillräcklig blodcirkulation. Bröstformen blir dock utmärkt. Efter läkning kan man om så önskas skapa en vårta genom ett kort ingrepp i lokalbedövning och med medicinsk tatuering skapa normal färg på vårtgården. 
  
Bröstförminskning är ett utmanande ingrepp som kräver lång erfarenhet och hög kompetens inom estetisk kirurgi. Om du erbjudits möjligheten till bröstförminskning via landstinget kan det vara klokt att konsultera både en utbildad estetisk plastikkirurg och din landstingskirurg innan du fattar några beslut. 

Konsultationen   

Några saker som är bra att fundera över innan din konsultation är:   
Vilken bröstform föredrar du?  
Hur mycket mindre bröst önskar du?  
Vad vore värst: om brösten känns för stora eller för små efter operationen? 
Gillar du mjuka eller fasta bröst?   
Vad vill du ändra? Formen, storleken, sidoskillnader, vårtgården, bröstvårtorna? 
  
Under konsultationen görs undersökning, mätningar av dina bröstmått och fotodokumentation.    
  
Fotodokumentationen är nödvändig som journalhandling och för 3D-simuleringen. Din sekretess är mycket viktigt för oss. Vi följer hälso- och sjukvårdens lagar och förordningar om sekretess liksom GDPR-lagstiftningen mycket noggrant. Dina bilder ligger säkert lagrade i vårt journalsystem. Bilder som kan ses på webben, i sociala medier eller på föreläsningar har kunden i fråga gett oss sitt skriftliga tillstånd att visa. Offentliga bilder är avidentifierade och utan personliga kännetecken.   
   
Konsultationen avslutas med att du får en exakt prisuppgift utifrån dina individuella förutsättningar. Om du vill kan du boka en operationstid direkt och vill du delbetala din operation hjälper vi dig med en ansökan. Några dagar efter din konsultation kontaktar vi dig för en uppföljning.

Före operationen   

Eftersom du lämnat en hälsodeklaration kan du vara säker på att vi har god kännedom om dina förutsättningar för att sövas och opereras. Vid eventuella frågor  kommer narkosläkaren att kontakta dig före operationsdagen. Om du utelämnar något viktigt i din hälsodeklaration riskerar du din hälsa. Blir du sjuk innan operationen meddela oss snarast. Förkylning är oftast inget hinder för en bröstoperation. Om du känner dig krasslig gör vi en bedömning om du behöver skjuta upp din operation.

Viktiga instruktioner inför operationsdagen

Ta inte läkemedel som ökar risken för blödning under de 10 sista dagarna före operationen.  
ASA-klassen: t.ex. Trombyl, Albyl, Acetylsalicylsyra
NSAID-klassen: t.ex. Ipren, Voltaren, Diklofenak  
Om du tar andra läkemedel regelbundet som skall undvikas inför operationen meddelar narkosläkaren dig det.    
 
Avstå från hälsopreparat och naturläkemedel som innehåller Omega-fettsyror eller Vitamin E de sista 10 dagarna före operationen. Dessa preparat gör att du blöder lättare.   
 
Avstå nikotin i alla former. Cigaretter, snus, nikotintuggummi, nikotinplåster och e-cigaretter får inte användas från en vecka före operationen till sex veckor efter operationen. Nikotin drar ihop blodkärlen vilket försämrar sårläkningen. Det ger både fula ärr och en ökad risk för allvarliga komplikationer som infektioner och spruckna sår.    
 
Duscha hela kroppen noggrant, tvätta dig med tvål och schamponera håret kvällen innan operationen, du får använda dina egna produkter. Bädda med rena sängkläder inför sista natten hemma. Duscha hemma på morgonen på operationsdagen och ta på dig rena kläder.  
 
Steriltvätt sker alltid i operationssalen men du måste vara ren. God hygien är en avgörande faktor för en bra läkning. Använd inte smink, hudkräm, deodorant eller parfym och lämna dina smycken hemma. Ta ut linser, piercingar, löshår och ta bort lösnaglar och nagellack.   
 
Fasta – sex timmar innan din operation får du inte äta någonting. Du får dricka klar vätska fram till 4 h före din operation. Klara vätskor är vatten och saft som du kan se igenom, inget trögflytande. Om du inte fastat kan vi inte genomföra din operation i narkos. 
 
Det är mycket viktigt att följa dessa instruktioner. Om du inte gjort det kan vi behöva skjuta upp din operationstid vilket medför ökade kostnader för dig. 

Operationsdagen    

Ungefär en vecka innan din operation får du veta vilken tid du skall vara hos oss. Planera inget annat under din operationsdag. Operationen ska vara en positiv livsförändring och kännas bra så kom i god tid.  
 
Hos oss får du alltid ett eget rum. Där byter du om till badrock och tofflor och vilar lite innan operationen. Vi stämmer av operationsplanen och du får smärtlindring och vätska genom dropp eftersom du är fastande sedan kl. 24 natten innan. Narkosläkaren som ska söva dig ställer några frågor och sedan är det dags.   
 
Operationen tar ca 45 minuter. Du vaknar på ditt rum där du återhämtar dig och får fika. Efter ingreppet sover du en natt hos oss. Du får recept på smärtlindring, sjukskrivningsintyg, tid för återbesök efter en vecka och vi hjälper dig att prova ut behå och bröstband. Slutresultatet är beroende av att du följer instruktioner om läkemedel, aktivitet, träning och användandet av behå. 
 
Det är viktigt att du har planerat din hemresa. Eftersom du varit sövd får du inte köra bil. Om du ordnat skjuts får de gärna sitta i vårt väntrum. Anhöriga får inte vara med under operationen. Ordna så att du inte är ensam det första dygnet.

Efter operationen    

När du kommit hem efter din operation ska du ta dina läkemedel enligt ordinationen. Det är viktigt att ta smärtlindringen regelbundet och fördela den jämnt över dygnet. Vänta inte tills du har ont. Under operationen får du lokalbedövningsmedel som försvinner ur kroppen efter 6–8 timmar. Om du då inte tagit den smärtlindring du fått ordinerat får du smärtgenombrott som är svårt att lindra. Sårtejpen ska sitta kvar till ditt återbesök efter ungefär en vecka.   
   
Duscha dagen efter din operation. Rikta inte duschen direkt mot operationsområdet och gnugga inte med tvål i såren. Låt istället rikligt med vatten rinna förbi sårområdet. Efteråt baddar du torrt med en ren handduk och låter tejpen lufttorka en timma innan du täcker operationsområdet med kläder. Under den tiden behöver du alltså inte ha behå på dig. Grunden för all sårläkning är att sårområdet hålls rent och torrt.  

Den första tiden efter operationen är det normalt att du känner tryck över bröstkorgen. Brösten känns svullna, spända och ömma. Detta är övergående och avtar successivt under de första veckorna. Maximal svullnad brukar vara kring 3-4:e dygnet efter operationen. Hur läkningsprocessen fortskrider är individuellt. Lyssna på din kropps signaler och anpassa dig efter dem
    
Du får promenera redan dagen efter operationen. Första månaden ska du undvika löpning, styrketräning av överkroppen och andra aktiviteter där bröstmuskeln ansträngs och brösten rör sig häftigt. Du får inte dammsuga, kratta, sopa eller liknande under den första månaden. Anledningen är att vävnaden kring implantatet är skör och att implantatfickan lätt kan töjas ut vilket leder till att implantatet kan röra på sig, något som inte går över. Friktion mellan implantat och kroppens vävnad leder också till ökad risk för kapselkontraktur. Om implantaten är placerade under bröstmuskeln måste också muskeln få återhämta sig utan belastning.  Vävnaden är skör i början och blödningar kan uppstå. Svettning och skav mot snitten kan skada sårläkningen med sämre ärr som följd.  
    
En bra tumregel är att inte lyfta något tyngre än ett mjölkpaket under första månaden men att motionera dagligen med promenader. När det gått en månad efter operationen kan du göra vilka aktiviteter du vill. Även om du fortfarande skulle känna obehag är det fritt fram att träna och leva som vanligt. Det påskyndar din återhämtning.   
 
Använd kirurgtejp på ärren dygnet runt de första sex månaderna annars blir ärren gradvis bredare. Ingen kräm eller hudprodukt kan ersätta tejpen i detta avseende. Du som blir röd och torr av kirurgtejp kan byta till silikontejp om du inte har några sår i ärren. Om du har små sår eller skav skall du avstå tejpen några dagar så att huden får återhämta sig.  
   
Tidigast sex månader efter operationen kan man se slutresultatet. En slutkontroll efter 6 - 8 månader ingår efter din operation. Vår kirurgi är grundad på vetenskap och din slutkontroll ger oss värdefull kunskap som hjälper både dig och andra.

Slutresultatet  

Redan första dagen märker du stor skillnad förstås men det tar tid för den inre svullnaden att lägga sig, för läkningsvävnaden inuti kroppen att mjukna och för huden att anpassa sig till de nya förhållandena. Bröstformen kan inte bedömas förrän det gått ett halvår.  
 
Ärrens mognad går olika fort och pågår i åtminstone 2 år. Efter 1 år har de bleknat för de allra flesta. Ett ärr försvinner aldrig och blir alltid bredare med tiden om man inte tejpar dem i minst 6 månader. Resultatet varierar mellan olika individer beroende på skillnader i arvsanlag, hudens elasticitet, fettet och bindvävens egenskaper. 
 
Det är avgörande att du inte gått upp i vikt när resultatet utvärderas.

Vi finns här för dig

018-410 81 08PGEgY2xhc3MgPSAibF9tYWlsIGxfbmV3X3dpbmRvdyIgaHJlZj0ibWFpbHRvOmluZm9AY2Fyb3ZpdmEuc2UiIHRhcmdldD1fYmxhbms+aW5mb0BjYXJvdml2YS5zZTwvYT4=