Din klinik i Uppsala för skönhet & välmående

Bröst

Bröstförstoring fett

Bröstförstoring genom fettransplantation ger ett naturligt resultat.

Det är en bra metod för att förstärka en redan bra bröstform, för att jämna ut sidoskillnader, för att fylla ut specifika områden i brösten och för att öka volymen. Man kan inte tillföra lika mycket volym med fett som med ett bröstimplantat. En volymökning på 100 – 300 cc per bröst är realistiskt. Det kan ibland krävas upp till tre fettransplantationer för att vara nöjd med storleken.  Fett kan vara för mjukt för att ändra form på brösten, fettransplantationen kan med fördel då kombineras med ett litet implantat.

Om Bröstförstoring fett

Operationstid:

90 min i narkos

Tid på kliniken:

4–6 h, alltid i eget rum

Åter till arbetet:

1–2 veckor

Ingår:

3D-simulering, operation med fettsugning av ett område, fettransplantation till brösten, narkos, måltider, 1 behå, 1 kompressionsplagg, återbesök efter 1 v och efter 6 mån

Placering av snitten    

Hos oss får du alltid det kortaste snitt som är tekniskt möjligt med hänsyn till dina förutsättningar. Vid fettransplantation till brösten betyder det små stickhål på brösten och i de områden som fettsugits. Ärren efter stickhålen som blir vid fettsugning och vid transplantation till brösten är obetydliga.

Fettsugningen

Fettet som används tas från de områden på kroppen som du önskar. Dessa områden förbättras då estetiskt. Du kan välja allt ifrån att göra en total kroppsskulptering till att bara ta fett från ett område. Under konsultationen får du förslag på områden optimala för dig.  
 
Det finns olika metoder för fettsugning. Slutresultatet är inte relaterat till vilken metod som används utan kirurgens förmåga och din noggrannhet i att följa ordinationer för eftervården. Fettsugningen går till så att man fyller fettväven med en adrenalinlösning för att minska blödningsrisken. Med hjälp av en kanyl fettsugs området i ett kryssmönster. Efter fettsugningen fylls området med lokalbedövning för att du ska få ett bättre uppvaknande. Att man inte fyller på med lokalbedövning före, som vid vanlig fettsugning, beror på att det minskar överlevnadsgraden för fettcellerna som skall transplanteras. 

Reningsmetoder för fettransplantat  

En avgörande faktor för hur många procent av de transplanterade fettcellerna som överlever på sin nya plats i brösten är hur man renar fettet, dvs. processen där man avlägsnar vatten, blod och olja som inte skall följa med transplantatet. Metoden vi använder kallas Pure-Graft.

Fettcellernas överlevnad  

Ungefär 70 % av de transplanterade fettcellerna överlever, resten dör inom några dygn. Kroppen bryter ned dessa och transporterar bort dem. Transplanterade fettceller som överlever fungerar normalt och försvinner inte. Om du går upp i vikt blir de större och om du går ner i vikt blir de mindre. Tänk på att du under den första tiden efter operationen har en påtaglig vätskesvullnad som successivt går ned. Det är alltså svullnaden som försvinner och inte fettcellerna.  
 
Överlevnadsgraden påverkas av en rad individuella faktorer såväl som av den kirurgiska tekniken. Nikotinanvändning leder alltid till ökad förlust av volym efter fettransplantation. Om man lägger in för mycket fett i brösten vid ett och samma tillfälle blir det för högt tryck i vävnaden vilket leder till att en större andel fettceller dör. Om du önskar tydlig förstoring krävs upprepade fettransplantationer eller en kombination med implantat. Läs mer under Motiva Hybride.  

Konsultationen    

Några saker som är bra att fundera över innan din konsultation är:    
Vilken bröstform föredrar du? Runda och fylliga upptill eller droppformade?     
Gillar du mjuka eller fasta bröst?    
Hur tänker du kring ärr?  
Kan du tänka dig att kombinera med ett bröstimplantat och bröstlyft?   
Vad vill du ändra? Formen, storleken, sidoskillnader, vårtgården, bröstvårtorna?    
   
Under konsultationen görs undersökning, mätningar av dina bröstmått och fotodokumentation.     
    
Fotodokumentationen är nödvändig som journalhandling och för 3D-simuleringen. Din sekretess är mycket viktigt för oss. Vi följer hälso- och sjukvårdens lagar och förordningar om sekretess liksom GDPR-lagstiftningen mycket noggrant. Dina bilder ligger säkert lagrade i vårt journalsystem. Bilder som kan ses på webben, i sociala medier eller på föreläsningar har kunden i fråga gett oss sitt skriftliga tillstånd att visa. Offentliga bilder är avidentifierade och utan personliga kännetecken.    
   
När undersökningen är klar får du prova sizers i provbehå. Det ger dig en uppfattning om hur den föreslagna storleken skulle kännas och se ut. En 3D-simulering görs baserad på uppskattad fettillgång för ingreppet och på en överlevnadsprocent på 70 %. Tillsammans ger dessa två metoder dig en realistisk uppfattning om resultatet. Hänsyn till asymmetrier, anatomiska variationer och hudtyp måste också tas. Kombinationen av vetenskap, erfaren estetisk blick och matematiska modeller är avgörande för resultatet.    
Din anatomi och dina vävnadsegenskaper påverkar bröstformen. Därför måste valet av bröstförstoringsmetod göras med hänsyn till just dig.   
 
    
Konsultationen avslutas med att du får en exakt prisuppgift utifrån dina individuella förutsättningar. Om du vill kan du boka en operationstid direkt och vill du delbetala din operation hjälper vi dig med en ansökan. Några dagar efter din konsultation kontaktar vi dig för en uppföljning.  

Före operationen    

Eftersom du lämnat en hälsodeklaration kan du vara säker på att vi har god kännedom om dina förutsättningar för att sövas och opereras. Vid eventuella frågor  kommer narkosläkaren att kontakta dig före operationsdagen. Om du utelämnar något viktigt i din hälsodeklaration riskerar du din hälsa. Blir du sjuk innan operationen meddela oss snarast. Förkylning är oftast inget hinder för en bröstoperation. Om du känner dig krasslig gör vi en bedömning om du behöver skjuta upp din operation.

Viktiga instruktioner inför operationsdagen

Ta inte läkemedel som ökar risken för blödning under de 10 sista dagarna före operationen.  
Till dessa hör: ASA-klassen: t.ex. Trombyl, Albyl, Acetylsalicylsyra
NSAID-klassen: t.ex. Ipren, Voltaren, Diklofenak  
Om du tar andra läkemedel regelbundet som skall undvikas inför operationen meddelar narkosläkaren dig det.    
 
Avstå från hälsopreparat och naturläkemedel som innehåller Omega-fettsyror eller Vitamin E de sista 10 dagarna före operationen. Dessa preparat gör att du blöder lättare.   
 
Avstå nikotin i alla former. Cigaretter, snus, nikotintuggummi, nikotinplåster och e-cigaretter får inte användas från fyra veckor före operationen tills fyra veckor efter operationen. Nikotin drar ihop blodkärlen vilket stör sårläkningen. Det ger både fula ärr och en ökad risk för allvarliga komplikationer som infektioner och spruckna sår.    
 
Duscha hela kroppen noggrant, tvätta dig med tvål och schamponera håret kvällen innan operationen. Bädda med rena sängkläder inför sista natten hemma. Duscha hemma på morgonen på operationsdagen och ta på dig rena kläder.  
 
Steriltvätt sker alltid i operationssalen men du måste vara ren. God hygien är en avgörande faktor för en bra läkning. Lämna smycken och piercingar hemma. Du får inte använda smink, hudkräm eller parfym på operationsdagens morgon.  
 
Fasta – du får inte äta någonting från midnatt natten före operationsdagen. Dock får du dricka klara vätskor fram till 4 h före din ankomsttid till kliniken. Klara vätskor är vatten och saft som du kan se igenom, inget trögflytande. Om du inte fastat kan narkosläkaren neka att söva dig och din operation kan då inte genomföras. 
 
Det är mycket viktigt att följa dessa instruktioner. Om du inte gjort det kan vi behöva skjuta upp din operationstid vilket medför ökade kostnader för dig. 

Operationsdagen     

Ungefär en vecka innan din operation får du veta vilken tid du skall vara hos oss. Planera inget annat under din operationsdag.  Operationen ska vara en positiv livsförändring och kännas bra så kom i god tid.    
   
Hos oss får du alltid ett eget rum. Där byter du om till badrock och tofflor och vilar lite innan operationen. Vi stämmer av operationsplanen och du får smärtlindring och vätska genom dropp eftersom du är fastande sedan kl. 24 natten innan. Narkosläkaren som ska söva dig ställer några frågor och sedan är det dags.     
 
Operationen tar ca 90 minuter, längre om du önskat flera fettsugningsområden. Du vaknar på ditt rum där du återhämtar dig och får fika. Efter ca 4 timmar kan du åka hem. Du får recept på smärtlindring, sjukskrivningsintyg, tid för återbesök efter en vecka och vi hjälper dig att prova ut behå och kompressionsplagg. Slutresultatet är beroende av att du följer instruktioner om läkemedel, aktivitet, träning och användandet av behå och kompression.   
   
Det är viktigt att du har planerat din hemresa. Eftersom du varit sövd får du inte köra bil. Om du ordnat skjuts får de gärna sitta i vårt väntrum. Anhöriga som väntar på dig får inte vara med under operationen. Ordna så att du inte är ensam första dygnet efter operationen.  

Efter operationen     

När du kommit hem efter din operation ska du ta dina läkemedel enligt ordinationen. Det är viktigt att ta smärtlindringen regelbundet och fördela den jämnt över dygnet. Vänta inte tills du har ont. Under operationen får du lokalbedövningsmedel som försvinner ur kroppen efter 6–8 timmar. Om du då inte tagit den smärtlindring du fått ordinerat får du smärtgenombrott som är svårt att lindra. Sårtejpen ska sitta kvar till ditt återbesök efter ungefär en vecka.    
 
Duscha dagen efter din operation. Rikta inte duschen direkt mot operationsområdet och gnugga inte med tvål i såren. Låt istället rikligt med vatten rinna förbi sårområdet. Efteråt baddar du torrt med en ren handduk och låter tejpen lufttorka en timma innan du täcker operationsområdet med kläder. Under den tiden behöver du alltså inte ha behå på dig. Grunden för all sårläkning är att sårområdet hålls rent och torrt.  
 
Den första tiden efter operationen är det normalt att du känner tryck över bröstkorgen. Brösten och de områden som fettsugits känns svullna och ömma. Detta är övergående och avtar successivt under de första veckorna. Maximal svullnad brukar vara kring 3-4:e dygnet efter operationen. Hur läkningsprocessen fortskrider är individuellt. Lyssna på din kropps signaler och anpassa dig efter dem. 
 
Du får promenera redan dagen efter operationen. Första månaden ska du undvika löpning, styrketräning och andra aktiviteter där brösten rör sig häftigt. Du får inte dammsuga, kratta, sopa eller liknande under den första månaden – det ökar svullnaden och kan också leda till blödningar som gör att fettcellerna inte överlever.    
 
En bra tumregel är att inte lyfta något tyngre än ett mjölkpaket under första månaden men att motionera dagligen med promenader. När det gått en månad efter operationen kan du göra vilka aktiviteter du vill. Även om du fortfarande skulle känna obehag är det fritt fram att träna och leva som vanligt. Det påskyndar din återhämtning.  
 
Använd kirurgtejp på ärren dygnet runt de första sex månaderna annars blir ärren gradvis bredare. Ingen kräm eller hudprodukt kan ersätta tejpen i detta avseende. Du som blir röd och torr av kirurgtejp kan byta till silikontejp om du inte har några sår i ärren. Om du har små sår eller skav skall du avstå tejpen några dagar så att huden får återhämta sig.  
 
Efter fettsugning är det viktigt med ett jämnt och hårt tryck över det behandlade området vilket uppnås med olika kompressionsplagg beroende på vilket eller vilka områden som fettsugits. För optimalt resultat skall kompressionsplaggen sitta på dygnet runt i tre månader. Du behöver byta kompressionsplaggen mot en mindre storlek efter någon vecka när svullnaden minskat. Stå och gå så mycket du kan, undvik att sitta, då sitter kompressionsplaggen sämre och de veckar sig. Om du inte får kompressionsplagget att sitta jämnt utan att vecka sig när du står upp ska du byta plagg.  
 
Det transplanterade området, dvs. brösten ska inte utsättas för hårt tryck.  

Slutresultatet   

Redan första dagen märker du stor skillnad förstås. Det tar dock tid för den inre svullnaden att lägga sig, för läkningsvävnaden inuti kroppen att mjukna och för huden att anpassa sig till de nya förhållandena. Brösten svullnar kraftigt av en fettransplantation. Under de första veckorna ser du alltså en överdriven förstoring av dina bröst. Att brösten är mindre på slutkontrollen än de var direkt efter operationen är alltså förväntat och betyder alltså att svullnaden efter operationen gått ned, inte att några fettceller dött. Bröstformen kan inte bedömas förrän det gått ett halvår.  
 
 
Ärrens mognad går olika fort och pågår i åtminstone 2 år. Efter 1 år har de bleknat för de allra flesta. Ett ärr försvinner aldrig och blir alltid bredare med tiden om man inte tejpar dem i minst 6 månader. Resultatet varierar mellan olika individer beroende på skillnader i arvsanlag, hudens elasticitet, fettet och bindvävens egenskaper.  
 
Tidigast sex månader efter operationen kan man se slutresultatet. En slutkontroll efter 6 – 8 månader ingår alltid efter din operation. Vår kirurgi är grundad på vetenskap och din slutkontroll ger oss värdefull kunskap som hjälper både dig och andra.  

Det är avgörande att du inte gått upp i vikt när resultatet utvärderas.  

Vi finns här för dig

018-410 81 08PGEgY2xhc3MgPSAibF9tYWlsIGxfbmV3X3dpbmRvdyIgaHJlZj0ibWFpbHRvOmluZm9AY2Fyb3ZpdmEuc2UiIHRhcmdldD1fYmxhbms+aW5mb0BjYXJvdml2YS5zZTwvYT4=