Din klinik i Uppsala för skönhet & välmående

Bröst

Bröstförstoring

Bröstförstoring med implantat är det enklaste sättet att forma och fylla ut bysten.

På Carovivakliniken är vi experter på all form av bröstkirurgi.

Vissa bröstförstoringsoperationer är enkla medan andra är extremt utmanande beroende på individuella förutsättningar och önskemål. Vid bröstförstoring på Carovivakliniken används minimal scar-teknologi vilket betyder att ärren sällan blir längre än 2.5 – 3 cm. Insertion sleeve används vid implantationen för att minska risken för kapselkontraktur.  En bröstförstoring med implantat kombineras  vid behov  med bröstlyft och fettransplantation. De implantat som bäst passar dina behov och önskemål väljs ut mycket noggrant tillsammans med dig.

Om Bröstförstoring

Operationstid:

45 min i narkos

Tid på kliniken:

4–6 h, alltid i eget rum

Åter till arbetet:

1–2  veckor

Ingår:

3D-simulering av två alternativ, operation med implantat, narkos, måltider, 1 behå, återbesök efter 1 v och efter 6 mån. 

Placering av snitten   

Hos oss får du alltid de kortaste och mest svårupptäckta snitten med hänsyn till dina förutsättningar, ca 2.5–3 cm vid bröstförstoring. Det finns olika alternativ för hur man tar sig in i bröstvävnaden. Snittet kan antingen läggas i vecket under bröstet, i armhålan eller i kanten av vårtgården. Det finns olika tekniker som passar olika personer olika bra. Under konsultationen får du veta vilken metod som passar dig.

Placering av implantaten   

Bröstimplantat kan läggas under bröstmuskeln, eller lite ytligare under bröstkörteln. Vad som är bäst för dig beror bland annat på hur mycket underhudsfett du har. I vissa fall läggs implantaten under muskelfascian - hinnan som täcker stora bröstmuskeln.

Implantatstorlek   

Ett naturligt och estetiskt tilltalande resultat kräver att implantatet är rätt relaterat till bröstkorgens och bröstvävnadens mått och att det är anpassat till kroppens proportioner. Hänsyn till asymmetrier, anatomiska variationer och hudtyp måste också tas. Kombinationen av vetenskap, en erfaren estetisk blick och matematiska modeller är avgörande för resultatet. Din anatomi och dina vävnadsegenskaper påverkar bröstformen minst lika mycket som implantatet. Därför måste valet av implantat göras med hänsyn till just dig.

Olika typer av implantat   

Alla bröstimplantat har ett skal av medicinskt silikon som är fyllt med silikongel. Koksaltsfyllda implantat används sällan eftersom de har sämre hållbarhet och ger sämre känsla än moderna silikonimplantat. Det som skiljer implantaten åt är formen, ytans egenskaper och hur mjukt implantatet känns. Droppformade implantat är fastare och ser mer naturliga ut. Runda implantat är mjukare och ser lite bolligare ut. Undantaget är Motiva Ergonomix. Den unika Ergonomixgelen gör implantaten droppformade när du står upp och runda när du ligger ned. De är en modernare typ av droppformade implantat som känns mjukare och mer naturliga att ta i.   

Innehållet i moderna bröstimplantat är av geléhallontyp. Det betyder att gelen hänger ihop, så att även om implantatets skal skulle gå sönder kan silikonet inte rinna ut. Gelen kan ha olika lyftkraft och rörelsemönster vilket gör att de känns olika när du tar i dem. Du får känna på olika implantat vid din konsultation.   
   
Ytan på droppformade bröstimplantat är texturerad vilket förhindrar rotation och minskar risken att de glider nedåt i vävnaden med åren. Textureringen innebär dock en något högre risk för kapselkontraktur. Det finns också implantat med en yta gjord av polyuretan som förhindrar att implantaten flyttar sig i vävnaden. För dem som opererats många gånger kan polyuretanimplantat vara det alternativ som ger bäst resultat.  
   
På runda implantat behövs ingen texturering av ytan, eftersom det inte ger någon formförändring om implantatet skulle rotera. Dessa släta implantat har mindre risk för kapselkontraktur men något högre risk för att med tiden flytta sig nedåt eller utåt sidorna i brösten, framförallt om vävnaden är mjuk. En del implantat har mikrotexturerad vilket ger ännu lägre risk för kapselkontraktur än de släta. De känns släta, men har ett regelbundet mönster där varje knottra är lika stor som en fettcell. Det geniala med detta är att risken för kapselbildning är under 1 % jämfört med ca 15 % för texturerade implantat.

Konsultationen

Några saker som är bra att fundera över innan din konsultation är:
Vilken bröstform föredrar du? Runda som är fylliga upptill eller droppformade?    
Gillar du mjuka eller fasta bröst?   
Var vill du att snitten placeras?  
Vad vill du ändra? Formen, storleken, sidoskillnader, vårtgården, bröstvårtorna?   
 
Under konsultationen görs undersökning, mätningar av dina bröstmått och fotodokumentation, den är nödvändig som journalhandling och för 3D-simuleringen. Din sekretess är mycket viktigt för oss. Vi följer hälso- och sjukvårdens lagar och förordningar om sekretess liksom GDPR-lagstiftningen mycket noggrant. Dina bilder ligger säkert lagrade i vårt journalsystem. Bilder som kan ses på webben, i sociala medier eller på föreläsningar har kunden i fråga har gett oss sitt skriftliga tillstånd att visa. Offentliga bilder är avidentifierade och utan personliga kännetecken.  
 
När undersökningen är klar får du prova sizers i provbehå. Det ger dig en uppfattning om hur den föreslagna storleken skulle kännas och se ut. Det ingår två 3D-simulerade alternativ som du kan titta på hemma i lugn och ro.   
 
Konsultationen avslutas med att du får en exakt prisuppgift utifrån implantatval och individuella förutsättningar. Om du vill kan du boka en operationstid direkt och vill du delbetala din operation hjälper vi dig med en ansökan.

Före operationen    

Eftersom du lämnat en hälsodeklaration kan du vara säker på att vi har god kännedom om dina förutsättningar för att sövas och opereras. Vid eventuella frågor  kommer narkosläkaren att kontakta dig före operationsdagen. Om du utelämnar något viktigt i din hälsodeklaration riskerar du din hälsa. Blir du sjuk innan operationen meddela oss snarast. Förkylning är oftast inget hinder för en bröstoperation. Om du känner dig krasslig gör vi en bedömning om du behöver skjuta upp din operation.

Viktiga instruktioner inför operationsdagen

Ta inte läkemedel som ökar risken för blödning under de 10 sista dagarna före operationen.  
ASA-klassen: t.ex. Trombyl, Albyl, Acetylsalicylsyra
NSAID-klassen: t.ex. Ipren, Voltaren, Diklofenak  
Om du tar andra läkemedel regelbundet som skall undvikas inför operationen meddelar narkosläkaren dig det.    
 
Avstå från hälsopreparat och naturläkemedel som innehåller Omega-fettsyror eller Vitamin E de sista 10 dagarna före operationen. Dessa preparat gör att du blöder lättare.   
 
Avstå nikotin i alla former. Cigaretter, snus, nikotintuggummi, nikotinplåster och e-cigaretter får inte användas från en vecka före operationen till sex veckor efter operationen. Nikotin drar ihop blodkärlen vilket försämrar sårläkningen. Det ger både fula ärr och en ökad risk för allvarliga komplikationer som infektioner och spruckna sår.    
 
Duscha hela kroppen noggrant, tvätta dig med tvål och schamponera håret kvällen innan operationen. Bädda med rena sängkläder inför sista natten hemma. Duscha hemma på morgonen på operationsdagen och ta på dig rena kläder.  
 
Steriltvätt sker alltid i operationssalen men du måste vara ren. God hygien är en avgörande faktor för en bra läkning. Använd inte smink, hudkräm, deodorant eller parfym och lämna dina smycken hemma. Ta ut linser, piercingar, löshår och ta bort lösnaglar och nagellack.   
 
Fasta – sex timmar innan din operation får du inte äta någonting. Du får dricka klar vätska fram till 4 h före din operation. Klara vätskor är vatten och saft som du kan se igenom, inget trögflytande. Om du inte fastat kan vi inte genomföra din operation i narkos. 
 
Det är mycket viktigt att följa dessa instruktioner. Om du inte gjort det kan vi behöva skjuta upp din operationstid vilket medför ökade kostnader för dig. 

Operationsdagen   

Ungefär en vecka innan din operation får du veta vilken tid du skall vara hos oss. Planera inget annat under din operationsdag. Operationen ska vara en positiv livsförändring och kännas bra så kom i god tid.  
 
Hos oss får du alltid ett eget rum. Där byter du om till badrock och tofflor och vilar lite innan operationen. Vi stämmer av operationsplanen och du får smärtlindring och vätska genom dropp eftersom du är fastande sedan kl. 24 natten innan. Narkosläkaren som ska söva dig ställer några frågor och sedan är det dags.   
 
Operationen tar ca 45 minuter. Du vaknar på ditt rum där du återhämtar dig och får fika. Efter 4–6 timmar kan du åka hem. Du får recept på smärtlindring, sjukskrivningsintyg, tid för återbesök efter en vecka och vi hjälper dig att prova ut behå och bröstband. Slutresultatet är beroende av att du följer instruktioner om läkemedel, aktivitet, träning och användandet av behå. 
 
Det är viktigt att du har planerat din hemresa. Eftersom du varit sövd får du inte köra bil. Om du ordnat skjuts får de gärna sitta i vårt väntrum. Anhöriga får inte vara med under operationen. Ordna så att du inte är ensam det första dygnet. 

Efter operationen   

När du kommit hem efter din operation ska du ta dina läkemedel enligt ordinationen. Det är viktigt att ta smärtlindringen regelbundet och fördela den jämnt över dygnet. Vänta inte tills du har ont. Under operationen får du lokalbedövningsmedel som försvinner ur kroppen efter 6–8 timmar. Om du då inte tagit den smärtlindring du fått ordinerat får du smärtgenombrott som är svårt att lindra. Sårtejpen ska sitta kvar till ditt återbesök efter ungefär en vecka.   
   
Duscha dagen efter din operation. Rikta inte duschen direkt mot operationsområdet och gnugga inte med tvål i såren. Låt istället rikligt med vatten rinna förbi sårområdet. Efteråt baddar du torrt med en ren handduk och låter tejpen lufttorka en timma innan du täcker operationsområdet med kläder. Under den tiden behöver du alltså inte ha behå på dig. Grunden för all sårläkning är att sårområdet hålls rent och torrt.  

Den första tiden efter operationen är det normalt att du känner tryck över bröstkorgen. Brösten känns svullna, spända och ömma. Detta är övergående och avtar successivt under de första veckorna. Maximal svullnad brukar vara kring 3-4:e dygnet efter operationen. Hur läkningsprocessen fortskrider är individuellt. Lyssna på din kropps signaler och anpassa dig efter dem. 
   
Du får promenera redan dagen efter operationen. Första månaden ska du undvika löpning, styrketräning av överkroppen och andra aktiviteter där bröstmuskeln ansträngs och brösten rör sig häftigt. Du får inte dammsuga, kratta, sopa eller liknande under den första månaden. Anledningen är att vävnaden kring implantatet är skör och att implantatfickan lätt kan töjas ut vilket leder till att implantatet kan röra på sig, något som inte går över. Friktion mellan implantat och kroppens vävnad leder också till ökad risk för kapselkontraktur. Om implantaten är placerade under bröstmuskeln måste också muskeln få återhämta sig utan belastning. Lyft något tyngre än ett mjölkpaket under första månaden men motionera dagligen med promenader. När det gått en månad efter operationen kan du försiktigt återgå till dina vanliga aktiviteter. Sysslar du med extremsport, akrobatik, tung styrketräning vänta två månader innan du börjar med det. Om du fortfarande skulle känna obehag kan du träna försiktigt, lyssna på din kropp och anpassa dig efter den. 
 
Använd kirurgtejp på ärren dygnet runt de första sex månaderna annars blir ärren gradvis bredare. Ingen kräm eller hudprodukt kan ersätta tejpen i detta avseende. Du som blir röd och torr av kirurgtejp kan byta till silikontejp om du inte har några sår i ärren. Om du har små sår eller skav skall du avstå tejpen några dagar så att huden får återhämta sig. Använd den utprovade kompressionsbehån du fått av oss, dygnet runt i två månader. Efter det kan du använda vilken behå du vill.
   
Tidigast sex månader efter operationen kan man se slutresultatet. En slutkontroll efter 6 - 8 månader ingår efter din operation. Vår kirurgi är grundad på vetenskap och din slutkontroll ger oss värdefull kunskap som hjälper både dig och andra.  

Slutresultatet 

Redan första dagen märker du stor skillnad förstås men det tar tid för den inre svullnaden att lägga sig, för läkningsvävnaden inuti kroppen att mjukna och för huden att anpassa sig till de nya förhållandena. Bröstformen kan inte bedömas förrän det gått ett halvår.  
 
Ärrens mognad går olika fort och pågår i åtminstone 2 år. Efter 1 år har de bleknat för de allra flesta. Ett ärr försvinner aldrig och blir alltid bredare med tiden om man inte tejpar dem i minst 6 månader. Resultatet varierar mellan olika individer beroende på skillnader i arvsanlag, hudens elasticitet, fettet och bindvävens egenskaper. 
 
Det är avgörande att du inte gått upp i vikt när resultatet utvärderas.

Vi finns här för dig

018-410 81 08PGEgY2xhc3MgPSAibF9tYWlsIGxfbmV3X3dpbmRvdyIgaHJlZj0ibWFpbHRvOmluZm9AY2Fyb3ZpdmEuc2UiIHRhcmdldD1fYmxhbms+aW5mb0BjYXJvdml2YS5zZTwvYT4=