Din klinik i Uppsala för skönhet & välmående

Bröst

Bröstlyft

Ett bröstlyft förbättrar bröstets form och behåller volymen.

Vid ett bröstlyft tas överskottshud bort och vårtgården flyttas upp till mitten av bröstet. Sett i profil ska bröstvårtan sitta på bröstets högsta punkt eller strax ovan detta. Ett bröstlyft kan inte ensamt ge en fyllig övre del av brösten men gör att du får vårtgården till ett estetiskt bra läge och att hudens storlek är anpassad till bröstets mjukvävnader. Om du önskar en fyllig övre del kan ett bröstlyft med fördel kombineras med ett litet implantat.

Om Bröstlyft

Operationstid:

Ca 90 min i narkos

Tid på kliniken:

4-6 h, alltid i eget rum

Åter till arbetet:

1-2 veckor

Ingår:

Operation med bröstlyft, narkos, måltider, 1 behå, återbesök efter 1 v och efter 6 mån

Placering av snitten    

Hos oss får du alltid det kortaste snitt som är tekniskt möjligt med hänsyn till dina förutsättningar. Periareolära snitt ger ett ärr som en cirkel kring vårtgården. Ankarsnitt ger ett ärr som en cirkel kring vårtgården, ett streck från vårtgården ned till bröstvecket och ett streck längs med bröstvecket. Varianter mellan dessa två finns också, så kallade Lollipopsnitt där ärret alltså ser ut som en cirkel runt vårtgården och ett streck ned till bröstvecket. Hur långt ärret i bröstvecket blir står i relation till hur mycket överskottshud som finns. En annan faktor som styr längden på ärret är hur långt uppåt din vårtgård behöver förflyttas. Under konsultationen får du veta vilka snitt som du behöver.

Konsultationen    

Några saker som är bra att fundera över innan din konsultation är:    
Vilken bröstform föredrar du? Runda som är fylliga upptill eller mer naturligt formade?     
Gillar du mjuka eller fasta bröst?    
Hur tänker du kring ärr? 
Vad vill du ändra? Formen, storleken, sidoskillnader, vårtgården, bröstvårtorna? 

Under konsultationen görs undersökning, mätningar av dina bröstmått och fotodokumentation.  

Fotodokumentationen är nödvändig som journalhandling och för 3D-simuleringen. Din sekretess är mycket viktigt för oss. Vi följer hälso- och sjukvårdens lagar och förordningar om sekretess liksom GDPR-lagstiftningen mycket noggrant. Dina bilder ligger säkert lagrade i vårt journalsystem. Bilder som kan ses på webben, i sociala medier eller på föreläsningar har kunden i fråga gett oss sitt skriftliga tillstånd att visa. Offentliga bilder är avidentifierade och utan personliga kännetecken.
 
När undersökningen är klart går vi igenom vilken typ av snitt du behöver och om du behöver kombinera ditt bröstlyft med något annat ingrepp för att få det resultat du tänkt dig.      
  
Konsultationen avslutas med att du får en exakt prisuppgift utifrån implantatval och individuella förutsättningar. Om du vill kan du boka en operationstid direkt och vill du delbetala din operation hjälper vi dig med en ansökan. Några dagar efter din konsultation kontaktar vi dig för en uppföljning.

Före operationen   

Eftersom du lämnat en hälsodeklaration kan du vara säker på att vi har god kännedom om dina förutsättningar för att sövas och opereras. Vid eventuella frågor  kommer narkosläkaren att kontakta dig före operationsdagen. Om du utelämnar något viktigt i din hälsodeklaration riskerar du din hälsa. Blir du sjuk innan operationen meddela oss snarast. Förkylning är oftast inget hinder för en bröstoperation. Om du känner dig krasslig gör vi en bedömning om du behöver skjuta upp din operation.

Viktiga instruktioner inför operationsdagen

Ta inte läkemedel som ökar risken för blödning under de 10 sista dagarna före operationen.  
ASA-klassen: t.ex. Trombyl, Albyl, Acetylsalicylsyra
NSAID-klassen: t.ex. Ipren, Voltaren, Diklofenak  
Om du tar andra läkemedel regelbundet som skall undvikas inför operationen meddelar narkosläkaren dig det.    
 
Avstå från hälsopreparat och naturläkemedel som innehåller Omega-fettsyror eller Vitamin E de sista 10 dagarna före operationen. Dessa preparat gör att du blöder lättare.   
 
Avstå nikotin i alla former. Cigaretter, snus, nikotintuggummi, nikotinplåster och e-cigaretter får inte användas från en vecka före operationen till sex veckor efter operationen. Nikotin drar ihop blodkärlen vilket försämrar sårläkningen. Det ger både fula ärr och en ökad risk för allvarliga komplikationer som infektioner och spruckna sår.    
 
Duscha hela kroppen noggrant, tvätta dig med tvål och schamponera håret kvällen innan operationen, du får använda dina egna produkter. Bädda med rena sängkläder inför sista natten hemma. Duscha hemma på morgonen på operationsdagen och ta på dig rena kläder.  
 
Steriltvätt sker alltid i operationssalen men du måste vara ren. God hygien är en avgörande faktor för en bra läkning. Använd inte smink, hudkräm, deodorant eller parfym och lämna dina smycken hemma. Ta ut linser, piercingar, löshår och ta bort lösnaglar och nagellack.   
 
Fasta – sex timmar innan din operation får du inte äta någonting. Du får dricka klar vätska fram till 4 h före din operation. Klara vätskor är vatten och saft som du kan se igenom, inget trögflytande. Om du inte fastat kan vi inte genomföra din operation i narkos. 
 
Det är mycket viktigt att följa dessa instruktioner. Om du inte gjort det kan vi behöva skjuta upp din operationstid vilket medför ökade kostnader för dig. 

Operationsdagen    

Ungefär en vecka innan din operation får du veta vilken tid du skall vara hos oss. Planera inget annat under din operationsdag. Operationen ska vara en positiv livsförändring och ska kännas bra så kom i god tid.

Hos oss får du alltid ett eget rum. Där byter du om till badrock och tofflor och vilar lite innan operationen. Vi stämmer av operationsplanen och du får smärtlindring och vätska genom dropp eftersom du är fastande sedan kl. 24 natten innan. Narkosläkaren som ska söva dig ställer några frågor och sedan är det dags.   

Operationen tar ca 90 minuter. Du vaknar på ditt rum där du återhämtar dig och får fika. Efter ca 4 timmar kan du åka hem. Du får recept på smärtlindring, sjukskrivningsintyg, tid för återbesök efter en vecka och vi hjälper dig att prova ut bh och bröstband. Slutresultatet är beroende av att du följer instruktioner om läkemedel, aktivitet, träning och användandet av behå.

Det är viktigt att du har planerat din hemresa. Eftersom du varit sövd får du inte köra bil. Om du ordnat skjuts får de gärna sitta i vårt väntrum. Anhöriga får inte vara med under operationen. Ordna så att du inte är ensam det första dygnet. 

Efter operationen  

När du kommit hem efter din operation ska du ta dina läkemedel enligt ordinationen. Det är viktigt att ta smärtlindringen regelbundet och fördela den jämnt över dygnet. Vänta inte tills du har ont. Under operationen får du lokalbedövningsmedel som försvinner ur kroppen efter 6–8 timmar. Om du då inte tagit den smärtlindring du fått ordinerat får du smärtgenombrott som är svårt att lindra. Sårtejpen ska sitta kvar till ditt återbesök efter ungefär en vecka.   
  
Duscha dagen efter din operation. Rikta inte duschen direkt mot operationsområdet och gnugga inte med tvål i såren. Låt istället rikligt med vatten rinna förbi sårområdet. Efteråt baddar du torrt med en ren handduk och låter tejpen lufttorka en timma innan du täcker operationsområdet med kläder. Under den tiden behöver du alltså inte ha behå på dig. Grunden för all sårläkning är att sårområdet hålls rent och torrt.
  
Den första tiden efter operationen är det normalt att du känner tryck över bröstkorgen. Brösten känns svullna, spända och ömma. Detta är övergående och avtar successivt under de första veckorna. Maximal svullnad brukar vara kring 3-4:e dygnet efter operationen. Hur läkningsprocessen fortskrider är individuellt. Lyssna på din kropps signaler och anpassa dig efter dem.

Du får promenera redan dagen efter operationen. Första månaden ska du undvika löpning, styrketräning av överkroppen och andra aktiviteter där brösten rör sig häftigt. Du får inte dammsuga, kratta, sopa eller liknande under den första månaden. Anledningen är att vävnaden skör och att blödningar kan uppstå. Svettning och skav mot snitten kan skada sårläkningen med sämre ärr som följd.  
  
En bra tumregel är att inte lyfta något tyngre än ett mjölkpaket under första månaden
men att motionera dagligen med promenader. När det gått en månad efter operationen kan du göra vilka aktiviteter du vill. Även om du fortfarande skulle känna obehag är det fritt fram att träna och leva som vanligt. Det påskyndar din återhämtning.  
  
Använd kirurgtejp på ärren dygnet runt de första sex månaderna annars blir ärren gradvis bredare. Ingen kräm eller hudprodukt kan ersätta tejpen i detta avseende. Du som blir röd och torr av kirurgtejp kan byta till silikontejp om du inte har några sår i ärren. Om du har små sår eller skav skall du avstå tejpen några dagar så att huden får återhämta sig.
 
Tidigast sex månader efter operationen kan man se slutresultatet. En slutkontroll efter 6 - 8 månader ingår alltid efter din operation. Vår kirurgi är grundad på vetenskap och din slutkontroll ger oss värdefull kunskap som hjälper både dig och andra. 

Slutresultatet

Redan första dagen märker du stor skillnad förstås men det tar tid för den inre svullnaden att lägga sig, för läkningsvävnaden inuti kroppen att mjukna och för huden att anpassa sig till de nya förhållandena. Bröstformen kan inte bedömas förrän det gått ett halvår.

Ärrens mognad går olika fort och pågår i åtminstone 2 år. Efter 1 år har de bleknat för de allra flesta. Ett ärr försvinner aldrig och blir alltid bredare med tiden om man inte tejpar dem i minst 6 månader. Resultatet varierar mellan olika individer beroende på skillnader i arvsanlag, hudens elasticitet, fettet och bindvävens egenskaper. 

En slutkontroll efter 6 - 8 månader ingår alltid efter din operation. Vår kirurgi är grundad på vetenskap och din slutkontroll ger oss värdefull kunskap som hjälper både dig och andra.    

Det är avgörande att du inte gått upp i vikt när resultatet utvärderas.

Vi finns här för dig

018-410 81 08PGEgY2xhc3MgPSAibF9tYWlsIGxfbmV3X3dpbmRvdyIgaHJlZj0ibWFpbHRvOmluZm9AY2Fyb3ZpdmEuc2UiIHRhcmdldD1fYmxhbms+aW5mb0BjYXJvdml2YS5zZTwvYT4=