Din klinik i Uppsala för skönhet & välmående

Kropp

Bukplastik

En bukplastik ger dig både form och funktion tillbaka.

Vid en bukplastik avlägsnas hudöverskott. Skador på bukväggen och bukmuskulaturen efter graviditet, övervikt och tidigare operationer åtgärdas. Ovanliggande mjukdelar lossas från bukväggen upp till bröstkorgen och navelstjälken frikopplas från huden. Muskelväggens anatomi återställs, svagheter och bråck repareras och huden sträcks så att hängande överskott kan avlägsnas.

Om Bukplastik

Operationstid:

2 h i narkos

Tid på kliniken:

1 dygn, alltid i eget rum

Åter till arbetet:

ca 4 veckor

Ingår:

Operation med bukplastik, narkos, måltider, 1 kompressionsplagg, återbesök efter 1 v och efter 6 mån.

Placering av snitten

Hos oss får du alltid det kortaste snitt som är tekniskt möjligt med hänsyn till dina förutsättningar och önskemål. Under konsultationen får du veta vilken metod som är optimal för dig.

Vid minibukplastik görs endast ett tvärgående snitt under underklädeskanten. Vid T-plastik görs ett vertikal snitt i medellinjen upp till bröstbenet och ett snitt under underklädeskanten. Vid inverterad bukplastik görs snittet i bröstvecken.

Den vanligaste snittföringen är ett tvärgående snitt under underklädeskanten och ett snitt kring naveln. Ofta försvinner det gamla hålet efter naveln när man sträcker bukhuden, men vid begränsat hudöverskott hamnar det istället långt ned på buken som ett kortare vertikalt ärr. Det blir även ett ärr kring naveln eftersom navelstjälken tas ut genom ett nytt hål i huden efter att huden sträckts.

Längden på det tvärgående snittet beror av hur stort hudöverskottet är, i synnerhet hudöverskottet på sidorna och baksidan.

Ta på dina favoritunderkläder på operationsdagen så att vi kan anpassa oss efter dessa.

Konsultationen

Några saker som är bra att fundera över innan din konsultation är:  
Vilken aspekt av magen vill du förändra i första hand?
Är baksidan viktig eller nöjer du dig med att åtgärda framsidan?
Vill du förbättra andra saker än buken?
Var vill du att snitten placeras? 
Hur tänker du kring ärr?
Hur är din hudtyp, tjock eller tunn, stark eller svag, spänstig och fjädrar tillbaka eller mer statisk och oelastisk? Har du sträckmärken i huden?
Är dina behov funktionella, estetiska eller båda?
   
Under konsultationen görs undersökning, mätningar och fotodokumentation.     
    
Fotodokumentationen är nödvändig som journalhandling. Din sekretess är mycket viktigt för oss. Vi följer hälso- och sjukvårdens lagar och förordningar om sekretess liksom GDPR-lagstiftningen mycket noggrant. Dina bilder ligger säkert lagrade i vårt journalsystem. Bilder som kan ses på webben, i sociala medier eller på föreläsningar har kunden i fråga gett oss sitt skriftliga tillstånd att visa.
 
När undersökningen är klar går vi igenom principen för den bukplastik som är optimal för dig och gör en operationsplanering.
 
Konsultationen avslutas med att du får en exakt prisuppgift utifrån dina individuella förutsättningar. Om du vill kan du boka en operationstid direkt och vill du delbetala din operation hjälper vi dig med en ansökan. Några dagar efter din konsultation kontaktar vi dig för en uppföljning.

Före operationen

Eftersom du lämnat en hälsodeklaration kan du vara säker på att vi har god kännedom om dina förutsättningar för att sövas och opereras. Vid eventuella frågor  kommer narkosläkaren att kontakta dig före operationsdagen. Om du utelämnar något viktigt i din hälsodeklaration riskerar du din hälsa. Blir du sjuk innan operationen meddela oss snarast. Förkylning är oftast inget hinder för en operation. Om du känner dig krasslig gör vi en bedömning om du behöver skjuta upp din operation.

Viktiga instruktioner inför operationsdagen

Ta inte läkemedel som ökar risken för blödning under de 10 sista dagarna före operationen.  
Till dessa hör: ASA-klassen: t.ex. Trombyl, Albyl, Acetylsalicylsyra
NSAID-klassen: t.ex. Ipren, Voltaren, Diklofenak  
Om du tar andra läkemedel regelbundet som skall undvikas inför operationen meddelar narkosläkaren dig det.    
 
Avstå från hälsopreparat och naturläkemedel som innehåller Omega-fettsyror eller Vitamin E de sista 10 dagarna före operationen. Dessa preparat gör att du blöder lättare.   
 
Avstå nikotin i alla former. Cigaretter, snus, nikotintuggummi, nikotinplåster och e-cigaretter får inte användas från fyra veckor före operationen tills fyra veckor efter operationen. Nikotin drar ihop blodkärlen vilket stör sårläkningen. Det ger både fula ärr och en ökad risk för allvarliga komplikationer som infektioner och spruckna sår.    
 
Duscha hela kroppen noggrant, tvätta dig med tvål och schamponera håret kvällen innan operationen. Bädda med rena sängkläder inför sista natten hemma. Duscha hemma på morgonen på operationsdagen och ta på dig rena kläder.  
 
Steriltvätt sker alltid i operationssalen men du måste vara ren. God hygien är en avgörande faktor för en bra läkning. Lämna smycken och piercingar hemma. Du får inte använda smink, hudkräm eller parfym på operationsdagens morgon.  
 
Fasta – du får inte äta någonting från midnatt natten före operationsdagen. Dock får du dricka klara vätskor fram till 4 h före din ankomsttid till kliniken. Klara vätskor är vatten och saft som du kan se igenom, inget trögflytande. Om du inte fastat kan narkosläkaren neka att söva dig och din operation kan då inte genomföras. 
 
Det är mycket viktigt att följa dessa instruktioner. Om du inte gjort det kan vi behöva skjuta upp din operationstid vilket medför ökade kostnader för dig. 

Operationsdagen

Ungefär en vecka innan din operation får du veta vilken tid du skall vara hos oss. Planera inget annat under din operationsdag. Operationen ska vara en positiv livsförändring och kännas bra så kom i god tid.    
   
Hos oss får du alltid ett eget rum. Där byter du om till badrock och tofflor och vilar lite innan operationen. Vi stämmer av operationsplanen och du får smärtlindring och vätska genom dropp eftersom du är fastande sedan kl. 24 natten innan. Narkosläkaren som ska söva dig ställer några frågor och sedan är det dags.     
 
Operationen tar ca 2 timmar. Du vaknar på ditt rum där sover över en natt och på morgonen får du åka hem. Du får recept på smärtlindring, sjukskrivningsintyg, tid för återbesök efter en vecka och vi hjälper dig att prova ut ett kompressionsplagg. Slutresultatet är beroende av att du följer instruktioner om läkemedel, aktivitet, träning och användandet av kompression.

Det är viktigt att du har planerat din hemresa. Eftersom du varit sövd får du inte köra bil. Om du ordnat skjuts får de gärna sitta i vårt väntrum. Anhöriga som väntar på dig får inte vara med under operationen. Ordna så att du inte är ensam första dygnet efter operationen.

Efter operationen

När du kommit hem efter din operation ska du ta dina läkemedel enligt ordinationen. Det är viktigt att ta smärtlindringen regelbundet och fördela den jämnt över dygnet. Vänta inte tills du har ont. Under operationen får du lokalbedövningsmedel som försvinner ur kroppen efter 6–8 timmar. Om du då inte tagit den smärtlindring du fått ordinerat får du smärtgenombrott som är svårt att lindra. Sårtejpen ska sitta kvar till ditt återbesök efter ungefär en vecka.    
 
Duscha dagen efter din operation. Rikta inte duschen direkt mot operationsområdet och gnugga inte med tvål i såren. Låt istället rikligt med vatten rinna förbi sårområdet. Efteråt baddar du torrt med en ren handduk och låter tejpen lufttorka en timma innan du täcker operationsområdet med kläder. Då behöver du inte ha kompressionsplagget på dig. Grunden för all sårläkning är att sårområdet hålls rent och torrt.  

Den första tiden efter operationen är det normalt att du känner tryck över magen och att det därför kan kännas svårare att andas djupt. Magen och underlivet känns svullna, spända och ömma. Detta är övergående och avtar successivt under de första veckorna. Maximal svullnad brukar vara kring 3-4:e dygnet efter operationen. Hur läkningsprocessen fortskrider är individuellt. Lyssna på din kropps signaler och anpassa dig efter dem.
 
Du får promenera redan dagen efter operationen. Första månaden ska du undvika löpning, styrketräning av överkroppen och andra ansträngande aktiviteter. Du får inte dammsuga, kratta, sopa eller liknande under den första månaden – det ökar svullnaden och kan också leda till blödningar och trycket inne i buken då ökar och bukväggen kan ta skada. Det blir också friktion mellan din fettvävnad och bukväggen vilket leder till ökad produktion av sårvätska. Sårvätskan töjer då ut huden och kan behöva tappas ut. Svettning och skav mot dina tejpade sår kan också störa sårläkningen och därmed påverka dina ärr negativt.
 
En bra tumregel är att inte lyfta något tyngre än ett mjölkpaket under första månaden men att motionera dagligen med promenader. Du ska stå rak och inte huka dig framåt vilket bara leder till ryggbesvär. När det gått en månad efter operationen kan du göra vilka aktiviteter du vill. Även om du fortfarande skulle känna obehag är det då fritt fram att träna och leva som vanligt. Det påskyndar din återhämtning.  

Använd kirurgtejp på ärren dygnet runt de första sex månaderna annars blir ärren gradvis bredare. Ingen kräm eller hudprodukt kan ersätta tejpen i detta avseende. Du som blir röd och torr av kirurgtejp kan byta till silikontejp om du inte har några sår i ärren. Om du har små sår eller skav skall du avstå tejpen några dagar så att huden får återhämta sig.  
 
Efter en bukplastik är det viktigt med ett jämnt och hårt tryck över det behandlade området vilket uppnås med kompressionsplagg. För optimalt resultat skall kompressionsplagget sitta på dygnet runt i tre månader. Du behöver byta ut det mot en mindre storlek efter någon vecka när svullnaden minskat. Kontrollera alltid att huden ligger slätt under kompressionsplagget och att det inte veckar sig eftersom du kan utveckla permanenta veck i huden av detta. Stå och gå så mycket du kan, undvik att sitta, då sitter kompressionsplagget sämre och det veckar sig. Om du inte får kompressionsplagget att sitta jämnt utan att vecka sig när du står upp ska du byta plagg.

Slutresultatet

Redan första dagen märker du stor skillnad förstås. Det tar dock tid för den inre svullnaden att lägga sig, för läkningsvävnaden inuti kroppen att mjukna och för huden att anpassa sig till de nya förhållandena. Magens nya form kan inte bedömas förrän det gått ett halvår.

Ärrens mognad går olika fort och pågår i åtminstone 2 år. Efter 1 år har de bleknat för de allra flesta. Ett ärr försvinner aldrig och blir alltid bredare med tiden om man inte tejpar dem i minst 6 månader. Resultatet varierar mellan olika individer beroende på skillnader i arvsanlag, hudens elasticitet, fettet och bindvävens egenskaper.

En slutkontroll efter 6 - 8 månader ingår alltid efter din operation. Vår kirurgi är grundad på vetenskap och din slutkontroll ger oss värdefull kunskap som hjälper både dig och andra. 

Det är avgörande att du inte gått upp i vikt när resultatet utvärderas.

Vi finns här för dig

018-410 81 08PGEgY2xhc3MgPSAibF9tYWlsIGxfbmV3X3dpbmRvdyIgaHJlZj0ibWFpbHRvOmluZm9AY2Fyb3ZpdmEuc2UiIHRhcmdldD1fYmxhbms+aW5mb0BjYXJvdml2YS5zZTwvYT4=