Din klinik i Uppsala för skönhet & välmående

Ansikte

Dermabrasio

Vid dermabrasio slipas huden och du får en helt ny slätare hudyta.

Dermabrasio/hudslipning är den bästa behandlingen mot acneärr, tvärgående rynkor kring munnen, röknings- och solskadad hud.

En dermabrasio/hudslipning tar helt bort de ytligaste skikten i huden där huden är som mest sliten. Detta leder till en läkningsprocess som ger en helt ny hudyta. Alla hudskador som inte har penetrerat de djupaste hudlagret – basalmembranet, försvinner därmed under läkningen. Alla skador som gått djupare än så försvinner inte men blir mindre och inte lika djupa som före ingreppet.
 
Dermabrasio är den mest kraftfulla hudbehandlingen som finns men också den jobbigaste hudbehandlingen att genomgå. Veckan efter operationen ser huden likadan ut som en brännskadad hud, den vätskar och det svider om den inte behandlas rätt. Efter en vecka kan de flesta gå tillbaka till arbetet. Hudens reparationsprocess inte är klar förrän flera månader efter ingreppet. Under tiden har huden en ljusare ton än kringliggande områden.
 
Estetiskt är det ofta bäst att göra en helhetsföryngring av ansiktet och halsregionen, för om man påverkar det ena området påverkas i viss mån även det andra. De flesta av våra dermabrasiobehandlingar utförs ofta i samband med facelift. 

Om Dermabrasio

Operationstid:

30 min i narkos

Tid på kliniken:

Några timmar, alltid i eget rum

Åter till arbetet:

1-2 veckor

Ingår:

Operation med dermabrasio, narkos, måltider, återbesök efter 10 dagar och efter 6 mån

Konsultationen

Några saker som är bra att fundera över innan din konsultation är:       
Vad i ansiktet vill du förändra? Ta bort hudöverskott, fylla ut insjunken vävnad, sträcka ospänstig hud, ta bort ärr?      
Hur lång återhämtningstid kan du acceptera?    
 
Under konsultationen görs undersökning, förtydligande av dina önskemål och dina förutsättningar och du fotodokumenteras.       
      
Fotodokumentationen är nödvändig som journalhandling. Din sekretess är mycket viktigt för oss. Vi följer hälso- och sjukvårdens lagar och förordningar om sekretess liksom GDPR-lagstiftningen mycket noggrant. Dina bilder ligger säkert lagrade i vårt journalsystem. Bilder som kan ses på webben, i sociala medier eller på föreläsningar har kunden i fråga gett oss sitt skriftliga tillstånd att visa.
      
När undersökningen är klar går vi tillsammans igenom dina bilder för att förtydliga de mål vi sätter upp.  Konsultationen avslutas med att du får en exakt prisuppgift utifrån önskemål och individuella förutsättningar. Om du vill kan du boka en operationstid direkt och vill du delbetala din operation hjälper vi dig med en ansökan. Några dagar efter din konsultation kontaktar vi dig för en uppföljning.

Före operationen

Eftersom du lämnat en hälsodeklaration kan du vara säker på att vi har god kännedom om dina förutsättningar för att sövas och opereras. Vid eventuella frågor kommer narkosläkaren att kontakta dig före operationsdagen. Om du utelämnar något viktigt i din hälsodeklaration riskerar du din hälsa. Blir du sjuk innan operationen meddela oss snarast. Förkylning är oftast inget hinder för en operation. Om du känner dig krasslig gör vi en bedömning om du behöver skjuta upp din operation.

Viktiga instruktioner inför operationsdagen

Ta inte läkemedel som ökar risken för blödning under de 10 sista dagarna före operationen.  
Till dessa hör: ASA-klassen: t.ex. Trombyl, Albyl, Acetylsalicylsyra
NSAID-klassen: t.ex. Ipren, Voltaren, Diklofenak  
Om du tar andra läkemedel regelbundet som skall undvikas inför operationen meddelar narkosläkaren dig det.    
 
Avstå från hälsopreparat och naturläkemedel som innehåller Omega-fettsyror eller Vitamin E de sista 10 dagarna före operationen. Dessa preparat gör att du blöder lättare.   
 
Avstå nikotin i alla former. Cigaretter, snus, nikotintuggummi, nikotinplåster och e-cigaretter får inte användas från fyra veckor före operationen tills fyra veckor efter operationen. Nikotin drar ihop blodkärlen vilket stör sårläkningen. Det ger både fula ärr och en ökad risk för allvarliga komplikationer som infektioner och spruckna sår.    
 
Duscha hela kroppen noggrant, tvätta dig med tvål och schamponera håret kvällen innan operationen. Bädda med rena sängkläder inför sista natten hemma. Duscha hemma på morgonen på operationsdagen och ta på dig rena kläder.  
 
Steriltvätt sker alltid i operationssalen men du måste vara ren. God hygien är en avgörande faktor för en bra läkning. Lämna smycken och piercingar hemma. Du får inte använda smink, hudkräm eller parfym på operationsdagens morgon.  
 
Fasta – du får inte äta någonting från midnatt natten före operationsdagen. Dock får du dricka klara vätskor fram till 4 h före din ankomsttid till kliniken. Klara vätskor är vatten och saft som du kan se igenom, inget trögflytande. Om du inte fastat kan narkosläkaren neka att söva dig och din operation kan då inte genomföras. 
 
Det är mycket viktigt att följa dessa instruktioner. Om du inte gjort det kan vi behöva skjuta upp din operationstid vilket medför ökade kostnader för dig. 

Operationsdagen

Ungefär en vecka innan din operation får du veta vilken tid du skall vara hos oss. Planera inget annat under din operationsdag. Operationen ska vara en positiv livsförändring och ska kännas bra så kom i god tid. 
 
Hos oss får du alltid ett eget rum. Där byter du om till badrock och tofflor och vilar lite innan operationen. Du får prova ut kompressionsplagget du skall ha efter operationen, vi stämmer av operationsplanen och du får smärtlindring och vätska genom dropp eftersom du är fastande sedan kl. 24 natten innan. Narkosläkaren som ska söva dig ställer några frågor och sedan är det dags.    
     
Operationens längd är beroende på vad du önskat för åtgärder. Du vaknar på ditt rum där du återhämtar dig och får fika. Efter några timmar kan du åka hem. Du får recept på smärtlindring, sjukskrivningsintyg och tid för återbesök efter en vecka. Slutresultatet är beroende av att du följer instruktioner om läkemedel, aktivitet, träning.  
     
Det är viktigt att du har planerat din hemresa. Eftersom du varit sövd får du inte köra bil. Om du ordnat skjuts får de gärna sitta i vårt väntrum. Anhöriga får inte vara med under operationen. Ordna så att du inte är ensam det första dygnet.

Efter operationen

När du kommit hem efter din operation ska du ta dina läkemedel enligt ordinationen. Det är viktigt att ta smärtlindringen regelbundet och fördela den jämnt över dygnet. Vänta inte tills du har ont. Under operationen får du lokalbedövningsmedel som försvinner ur kroppen efter 6–8 timmar. Om du då inte tagit den smärtlindring du fått ordinerat får du smärtgenombrott som är svårt att lindra.  
 
Den viktigaste smärtlindringen efter dermabrasio är att undvika luftkontakt med de slipade områdena vilket du gör genom att smörja på ett tjockt lager vaselin. Detta är viktigt också som fuktspärr för att hindra uttorkning av såret. Om såret blir torrt spricker det och då kan ärrbildningar uppstå. Du ska duscha rent ytan och då torka av vaselinet med en handduk morgon och kväll och sedan smörja på ett nytt tjockt lager. Detta gäller fram till ditt återbesök. 
 
Första veckorna är du röd, svullen och sårytorna är vätskande.  Det är övergående och avtar successivt under de första veckorna. Svullnaden brukar vara maximal kring 3-4:e dygnet efter operationen. Hur läkningsprocessen fortskrider är individuellt. Lyssna på din kropps signaler och anpassa dig efter dem.      
       
Du får promenera dagen efter operationen. Första månaden ska du undvika löpning, styrketräning och andra aktiviteter där blodtrycket stiger, du svettas eller det rycker i ansiktet. Anledningen är att vävnaden i ansiktet är skör och kan börja blöda så att sårläkningen störs och dina ärr blir fula. Utsätt inte ansiktet för starkt solljus alls de första månaderna efter operationen. Använd sedan alltid SPS 50 vid solning.

Slutresultatet

Det tar tid för den inre svullnaden att lägga sig, och för huden att anpassa sig till de nya förhållandena. Tidigast sex månader efter operationen kan du se slutresultatet.    
    
Resultatet varierar mellan olika individer beroende på skillnader i arvsanlag, hudens elasticitet, fettet och bindvävens egenskaper.  
 
En slutkontroll efter 6 - 8 månader ingår alltid efter din operation. Vår kirurgi är grundad på vetenskap och din slutkontroll ger oss värdefull kunskap som hjälper både dig och andra.     
      
Det är avgörande att du fram till återbesöket har behandlat din hud enligt våra ordinationer.

Vi finns här för dig

018-410 81 08PGEgY2xhc3MgPSAibF9tYWlsIGxfbmV3X3dpbmRvdyIgaHJlZj0ibWFpbHRvOmluZm9AY2Fyb3ZpdmEuc2UiIHRhcmdldD1fYmxhbms+aW5mb0BjYXJvdml2YS5zZTwvYT4=