Din klinik i Uppsala för skönhet & välmående

Bröst

Gynekomasti

Vid gynekomasti avlägsnas bröstkörtelvävnad och fettvävnad på män.

Detta görs dels med fettsugning och dels genom en liten operation där den hårda körtelvävnaden tas bort. Vid sk pseudogynekomasti finns ingen extra körtelvävnad utan bara en överdriven fettinlagring ovan bröstmusklerna. Gynekomasti kombineras ibland med en vårtgårdsplastik eller värmebehandling av vårtgården för att minska utbuktningen (puffy nipples).

Om Gynekomasti

Operationstid:

Ca 1 h i narkos

Tid på kliniken:

4-6 h, alltid i eget rum

Åter till arbetet:

1-2 veckor

Ingår:

Gynekomastioperation, narkos, måltider, ett kompressionsplagg, återbesök efter 1 v och efter 6 mån.

Placering av snitten   

Hos oss får du alltid det kortaste snitt som är tekniskt möjligt med hänsyn till dina förutsättningar. Vid fettsugning av gynekomasti läggs stickhål i vårtgården, ofta två ställen på brösten för att skapa så jämnt resultat som möjligt. Ärren efter stickhålen är oftast mindre än 5 mm. När körteln opereras bort läggs ett halvcirkelformat snitt i nederkant av vårtgården. Om vårtgården behöver förminskas får man istället ärr runt om vårtgårdens kant.  
I vissa fall kan operationen för att avlägsna bröstkörteln ersättas med en speciell fettsugningsteknik och då slipper man det halvcirkelformade ärret. I vissa fall kan en vårtgårdsplastik ersättas med en värmebehandling. I dessa fall får du en sårig rodnad yta i 2-3 månader i vårtgården men sedan inga ärr.

Konsultationen

Några saker som är bra att fundera över innan din konsultation är:    
Ligger jag på min önskade vikt?
(Om du fettsuger bröstpartiet men har överskottsfett på buken, och sedan bestämmer dig för att gå ned i vikt blir du väldigt tunn i bröstpartiet vilket kan se konstigt ut.) 
   
Under konsultationen görs undersökning, mätningar av dina bröstmått och fotodokumentation.     
    
Fotodokumentationen är nödvändig som journalhandling och för 3D-simuleringen. Din sekretess är mycket viktigt för oss. Vi följer hälso- och sjukvårdens lagar och förordningar om sekretess liksom GDPR-lagstiftningen mycket noggrant. Dina bilder ligger säkert lagrade i vårt journalsystem. Bilder som kan ses på webben, i sociala medier eller på föreläsningar har kunden i fråga gett oss sitt skriftliga tillstånd att visa. Offentliga bilder är avidentifierade och utan personliga kännetecken.    
    
Konsultationen avslutas med att du får en exakt prisuppgift utifrån dina individuella förutsättningar. Om du vill kan du boka en operationstid direkt och vill du delbetala din operation hjälper vi dig med en ansökan. Några dagar efter din konsultation kontaktar vi dig för en uppföljning.

Före operationen

Eftersom du lämnat en hälsodeklaration kan du vara säker på att vi har god kännedom om dina förutsättningar för att sövas och opereras. Vid eventuella frågor kommer narkosläkaren att kontakta dig före operationsdagen. Om du utelämnar något viktigt i din hälsodeklaration riskerar du din hälsa. Blir du sjuk innan operationen meddela oss snarast. Förkylning är oftast inget hinder för en bröstoperation. Om du känner dig krasslig gör vi en bedömning om du behöver skjuta upp din operation.

Viktiga instruktioner inför operationsdagen

Ta inte läkemedel som ökar risken för blödning under de 10 sista dagarna före operationen.  
Till dessa hör: ASA-klassen: t.ex. Trombyl, Albyl, Acetylsalicylsyra
NSAID-klassen: t.ex. Ipren, Voltaren, Diklofenak  
Om du tar andra läkemedel regelbundet som skall undvikas inför operationen meddelar narkosläkaren dig det.    
 
Avstå från hälsopreparat och naturläkemedel som innehåller Omega-fettsyror eller Vitamin E de sista 10 dagarna före operationen. Dessa preparat gör att du blöder lättare.   
 
Avstå nikotin i alla former. Cigaretter, snus, nikotintuggummi, nikotinplåster och e-cigaretter får inte användas från fyra veckor före operationen tills fyra veckor efter operationen. Nikotin drar ihop blodkärlen vilket stör sårläkningen. Det ger både fula ärr och en ökad risk för allvarliga komplikationer som infektioner och spruckna sår.    
 
Duscha hela kroppen noggrant, tvätta dig med tvål och schamponera håret kvällen innan operationen. Bädda med rena sängkläder inför sista natten hemma. Duscha hemma på morgonen på operationsdagen och ta på dig rena kläder.  
 
Steriltvätt sker alltid i operationssalen men du måste vara ren. God hygien är en avgörande faktor för en bra läkning. Lämna smycken och piercingar hemma. Du får inte använda smink, hudkräm eller parfym på operationsdagens morgon.  
 
Fasta – du får inte äta någonting från midnatt natten före operationsdagen. Dock får du dricka klara vätskor fram till 4 h före din ankomsttid till kliniken. Klara vätskor är vatten och saft som du kan se igenom, inget trögflytande. Om du inte fastat kan narkosläkaren neka att söva dig och din operation kan då inte genomföras. 
 
Det är mycket viktigt att följa dessa instruktioner. Om du inte gjort det kan vi behöva skjuta upp din operationstid vilket medför ökade kostnader för dig. 

Operationsdagen

Ungefär en vecka innan din operation får du veta vilken tid du skall vara hos oss. Planera inget annat under din operationsdag.  Operationen ska vara en positiv livsförändring och kännas bra så kom i god tid.    
   
Hos oss får du alltid ett eget rum. Där byter du om till badrock och tofflor och vilar lite innan operationen. Vi stämmer av operationsplanen och du får smärtlindring och vätska genom dropp eftersom du är fastande sedan kl. 24 natten innan. Narkosläkaren som ska söva dig ställer några frågor och sedan är det dags.     
    
Operationen tar ca 60 minuter. Du vaknar på ditt rum där du återhämtar dig och får fika. Efter 4-6 timmar kan du åka hem. Under denna tid får du ha en sandsäck på bröstkorgen för att inte körtelvävnaden ska börja blöda. Du får recept på smärtlindring, sjukskrivningsintyg, tid för återbesök efter en vecka och vi hjälper dig att prova ut kompressionsplagg. Slutresultatet är beroende av att du följer instruktioner om läkemedel, aktivitet, träning och användandet av kompressionsplagg.   
 
Det är viktigt att du har planerat din hemresa. Eftersom du varit sövd får du inte köra bil. Om du ordnat skjuts får de gärna sitta i vårt väntrum. Anhöriga som väntar på dig får inte vara med under operationen. Ordna så att du inte är ensam första dygnet efter operationen.

Efter operationen

När du kommit hem efter din operation ska du ta dina läkemedel enligt ordinationen. Det är viktigt att ta smärtlindringen regelbundet och fördela den jämnt över dygnet. Vänta inte tills du har ont. Under operationen får du lokalbedövningsmedel som försvinner ur kroppen efter 6–8 timmar. Om du då inte tagit den smärtlindring du fått ordinerat får du smärtgenombrott som är svårt att lindra. Sårtejpen ska sitta kvar till ditt återbesök efter ungefär en vecka.    
 
Duscha dagen efter din operation. Rikta inte duschen direkt mot operationsområdet och gnugga inte med tvål i såren. Låt istället rikligt med vatten rinna förbi sårområdet. Efteråt baddar du torrt med en ren handduk och låter tejpen lufttorka en timma innan du täcker operationsområdet med kläder. Under den tiden behöver du alltså inte ha kompressionsplagget på dig. Grunden för all sårläkning är att sårområdet hålls rent och torrt.  
 
Den första tiden efter operationen är det normalt att du känner dig öm över bröstkorgen. Brösten och de områden som fettsugits känns svullna och ömma. Detta är övergående och avtar successivt under de första veckorna. Maximal svullnad brukar vara kring 3-4:e dygnet efter operationen. Hur läkningsprocessen fortskrider är individuellt. Lyssna på din kropps signaler och anpassa dig efter dem. 
     
Du får promenera redan dagen efter operationen. Första månaden ska du undvika löpning, styrketräning av överkroppen och andra aktiviteter där brösten rör sig häftigt. Du får inte dammsuga, kratta, sopa eller liknande under den första månaden. Anledningen är att vävnaden skör och att blödningar kan uppstå. Svettning och skav mot snitten kan skada sårläkningen med sämre ärr som följd.   
     
En bra tumregel är att inte lyfta något tyngre än ett mjölkpaket under första månaden men att motionera dagligen med promenader. När det gått en månad efter operationen kan du göra vilka aktiviteter du vill. Även om du fortfarande skulle känna obehag är det fritt fram att träna och leva som vanligt. Det påskyndar din återhämtning.  
 
Använd kirurgtejp på ärren dygnet runt de första sex månaderna annars blir ärren gradvis bredare. Ingen kräm eller hudprodukt kan ersätta tejpen i detta avseende. Du som blir röd och torr av kirurgtejp kan byta till silikontejp när du inte har några sår kvar i ärren. Om du har små sår eller skav skall du avstå tejpen några dagar så att huden får återhämta sig.  

Resultatet är beroende av att din hud drar ihop sig efter operationen. För att det ska vara möjligt krävs att du har kompressionsplagg dygnet runt i tre månader för att bekämpa svullnad. Se till att huden ligger slät under plagget. Uppgradera successivt till plagg som sitter bra i takt med att svullnaden minskar.
 
Tidigast sex månader efter operationen kan man se slutresultatet. En slutkontroll efter 6 – 8 månader ingår alltid efter din operation. Vår kirurgi är grundad på vetenskap och din slutkontroll ger oss värdefull kunskap som hjälper både dig och andra.

Slutresultatet

Redan första dagen märker du stor skillnad förstås. Det tar dock tid för den inre svullnaden att lägga sig, för läkningsvävnaden inuti kroppen att mjukna och för huden att anpassa sig till de nya förhållandena. Bröstformen kan inte bedömas estetiskt förrän det gått ett halvår.   
   
Ärrens mognad går olika fort och pågår i åtminstone 2 år. Efter 1 år har de bleknat för de allra flesta. Ett ärr försvinner aldrig och blir alltid bredare med tiden om man inte tejpar dem i minst 6 månader. Resultatet varierar mellan olika individer beroende på skillnader i arvsanlag, hudens elasticitet, fettet och bindvävens egenskaper. 
 
Det är avgörande att du inte gått upp i vikt när resultatet utvärderas.

Vi finns här för dig

018-410 81 08PGEgY2xhc3MgPSAibF9tYWlsIGxfbmV3X3dpbmRvdyIgaHJlZj0ibWFpbHRvOmluZm9AY2Fyb3ZpdmEuc2UiIHRhcmdldD1fYmxhbms+aW5mb0BjYXJvdml2YS5zZTwvYT4=