Din klinik i Uppsala för skönhet & välmående

Ansikte

Hakimplantat

Ett hakimplantat förstärker och ändrar formen på hakpartiet.

Hakimplantat finns i många olika former och storlekar. Det implantat som bäst passar dina behov och önskemål väljs ut mycket noggrant. Vi erbjuder även hakförstoring med hjälp av filler. Effekten av denna försvinner gradvis under ca 2 år och om du har trivts med den kan det vara lättare att fatta beslut om att göra en permanent hakförstoring.

Om Hakimplantat

Operationstid:

1 h i narkos

Tid på kliniken:

4-6 h, alltid i eget rum

Åter till arbetet:

1-2 veckor

Ingår:

Operation med hakimplantat, narkos, måltider, återbesök efter 1 v och efter 6 mån

Pris:

Från 30 000 kr, delbetalning möjlig

Placering av snitten

Hos oss får du alltid det kortaste snitt som är tekniskt möjligt med hänsyn till dina förutsättningar. Vid hakförstoring med implantat läggs ett ca 3-4 cm tvärgående snitt under hakan. Några cm bakom och under hakspetsen finns normalt sett ett tvärgående hudveck. Snittet läggs precis bakom eller framför detta veck för att inte fördjupa vecket. Ärret blir på det här sättet svårt att upptäcka och normalt sett obetydliga efter ett halvår.

Implantatet

Hakimplantat gjorda av silikon orsakar minimalt med vävnadspåverkan. De känns hårda och naturliga och kan enkelt bytas ut om du skulle ångra dig eller vilja byta storlek.

Hakimplantat gjorda av Porex som är ett hårt material, skruvas fast och växer sedan ihop med benet i underkäken. Det kan vara en fördel i enskilda fall, men om implantatet behöver tas bort finns risk för ojämnheter i hakan.

Konsultationen

Några saker som är bra att fundera över innan din konsultation är:    
Vill du åtgärda fler saker i ansiktet samtidigt?
Stämmer ditt bett? Om du har överbett eller underbett ska du besöka tandläkare innan du bestämmer dig för hakkirurgi.

Distraktion (förlängning) av underkäken görs inte av estetiska skäl eftersom komplikationer är vanligt.
    
Vi finns på Dag Hammarskjölds Väg 11. Buss nr. 11 från Uppsala Centralstation går var 20:e minut. Bussturen tar 10 minuter och det tar två minuter att gå till oss från hållplatsen. Vill du promenera från centralstationen tar det ca 15 minuter. Åker du bil kostar det 20 kr/dygn att parkera. I receptionen anmäler du dig och betalar. Konsultationen börjar med att du fyller i en hälsodeklaration vilket tar ca 10 minuter. Vi tar noggrann hänsyn till det du angivit i din hälsodeklaration. Medicinsk säkerhet går före allt på Carovivakliniken.  

Under konsultationen görs undersökning, förtydligande av dina önskemål och dina förutsättningar och du fotodokumenteras.      
     
Fotodokumentationen är nödvändig som journalhandling. Din sekretess är mycket viktigt för oss. Vi följer hälso- och sjukvårdens lagar och förordningar om sekretess liksom GDPR-lagstiftningen mycket noggrant. Dina bilder ligger säkert lagrade i vårt journalsystem. Bilder som kan ses på webben, i sociala medier eller på föreläsningar har kunden i fråga gett oss sitt skriftliga tillstånd att visa.
     
När undersökningen är klar går vi tillsammans igenom dina bilder för att förtydliga de mål vi sätter upp.  Konsultationen avslutas med att du får en exakt prisuppgift utifrån önskemål och individuella förutsättningar. Om du vill kan du boka en operationstid direkt och vill du delbetala din operation hjälper vi dig med en ansökan. Några dagar efter din konsultation kontaktar vi dig för en uppföljning.

Före operationen

Eftersom du lämnat en hälsodeklaration kan du vara säker på att vi har god kännedom om dina förutsättningar för att sövas och opereras. Vid eventuella frågor  kommer narkosläkaren att kontakta dig före operationsdagen. Om du utelämnar något viktigt i din hälsodeklaration riskerar du din hälsa. Blir du sjuk innan operationen meddela oss snarast. Förkylning är oftast inget hinder för en bröstoperation. Om du känner dig krasslig gör vi en bedömning om du behöver skjuta upp din operation.

Viktiga instruktioner inför operationsdagen

Ta inte läkemedel som ökar risken för blödning under de 10 sista dagarna före operationen.  
Till dessa hör: ASA-klassen: t.ex. Trombyl, Albyl, Acetylsalicylsyra
NSAID-klassen: t.ex. Ipren, Voltaren, Diklofenak  
Om du tar andra läkemedel regelbundet som skall undvikas inför operationen meddelar narkosläkaren dig det.    
 
Avstå från hälsopreparat och naturläkemedel som innehåller Omega-fettsyror eller Vitamin E de sista 10 dagarna före operationen. Dessa preparat gör att du blöder lättare.   
 
Avstå nikotin i alla former. Cigaretter, snus, nikotintuggummi, nikotinplåster och e-cigaretter får inte användas från fyra veckor före operationen tills fyra veckor efter operationen. Nikotin drar ihop blodkärlen vilket stör sårläkningen. Det ger både fula ärr och en ökad risk för allvarliga komplikationer som infektioner och spruckna sår.    
 
Duscha hela kroppen noggrant, tvätta dig med tvål och schamponera håret kvällen innan operationen. Bädda med rena sängkläder inför sista natten hemma. Duscha hemma på morgonen på operationsdagen och ta på dig rena kläder.  
 
Steriltvätt sker alltid i operationssalen men du måste vara ren. God hygien är en avgörande faktor för en bra läkning. Lämna smycken och piercingar hemma. Du får inte använda smink, hudkräm eller parfym på operationsdagens morgon.  
 
Fasta – du får inte äta någonting från midnatt natten före operationsdagen. Dock får du dricka klara vätskor fram till 4 h före din ankomsttid till kliniken. Klara vätskor är vatten och saft som du kan se igenom, inget trögflytande. Om du inte fastat kan narkosläkaren neka att söva dig och din operation kan då inte genomföras. 
 
Det är mycket viktigt att följa dessa instruktioner. Om du inte gjort det kan vi behöva skjuta upp din operationstid vilket medför ökade kostnader för dig. 

Operationsdagen

Ungefär en vecka innan din operation får du veta vilken tid du skall vara hos oss. Planera inget annat under din operationsdag. Operationen ska vara en positiv livsförändring och ska kännas bra så kom i god tid.

Hos oss får du alltid ett eget rum. Där byter du om till badrock och tofflor och vilar lite innan operationen. Vi stämmer av operationsplanen och du får smärtlindring och vätska genom dropp eftersom du är fastande sedan kl. 24 natten innan. Narkosläkaren som ska söva dig ställer några frågor och sedan är det dags.   
    
Operationen tar ca 1h. Du vaknar på ditt rum där du återhämtar dig och får fika. Efter några timmar kan du åka hem. Du får recept på smärtlindring, sjukskrivningsintyg, tid för återbesök efter en vecka och vi hjälper dig att prova ut ett kompressionsförband som ska hålla ned svullnaden. Slutresultatet är beroende av att du följer instruktioner om läkemedel,  aktivitet, träning och användandet av kompression.
    
Det är viktigt att du har planerat din hemresa. Eftersom du varit sövd får du inte köra bil. Om du ordnat skjuts får de gärna sitta i vårt väntrum. Anhöriga får inte vara med under operationen. Ordna så att du inte är ensam det första dygnet.

Efter operationen

När du kommit hem efter din operation ska du ta dina läkemedel enligt ordinationen. Det är viktigt att ta smärtlindringen regelbundet och fördela den jämnt över dygnet. Vänta inte tills du har ont. Under operationen får du lokalbedövningsmedel som försvinner ur kroppen efter 6–8 timmar. Om du då inte tagit den smärtlindring du fått ordinerat får du smärtgenombrott som är svårt att lindra. Sårtejpen ska sitta kvar till ditt återbesök efter ungefär en vecka.   
    
Duscha dagen efter din operation. Rikta inte duschen direkt mot operationsområdet och gnugga inte med tvål i såren. Låt istället rikligt med vatten rinna förbi sårområdet. Efteråt baddar du torrt med en ren handduk och låter tejpen lufttorka en timma innan du täcker operationsområdet med kläder. Under den tiden har du inte ditt kompressionsförband på dig. Grunden för all sårläkning är att sårområdet hålls rent och torrt. Kontrollera ofta att du inte får tryckskador någonstans. Det är bättre att ta av förbandet en gång extra och spegla sig än att få ett trycksår.    

Första veckorna är du tydligt blå och svullen kring hakan och på halsen. Det är övergående och avtar successivt under de första veckorna. Svullnaden brukar vara maximal kring 3-4:e dygnet efter operationen för att sedan sakta avta. Hur läkningsprocessen fortskrider är individuellt. Lyssna på din kropps signaler och anpassa dig efter dem.   
    
Första månaden ska du undvika löpning, styrketräning och andra aktiviteter där blodtrycket stiger, du svettas eller det rycker i ansiktet. Anledningen är att vävnaden kring hakan är skör och kan börja blöda så att sårläkningen störs och dina ärr blir fula. När det gått en månad efter operationen kan du göra vilka aktiviteter du vill.
 
Använd kirurgtejp på ärret under hakan dygnet runt de första sex månaderna om du är mån om att det förblir smalt, det breddökas annars något med tiden. Ingen kräm eller hudprodukt kan ersätta tejpen i detta avseende. Du som blir röd och torr av kirurgtejp kan byta till silikontejp om du inte har några sår i ärren. Om du har små sår eller skav skall du vara utan tejp några dagar så att huden får återhämta sig.

Slutresultatet

Det tar tid för den inre svullnaden att lägga sig, för läkningsvävnaden inuti kroppen att mjukna och för huden att anpassa sig till de nya förhållandena. Tidigast sex månader efter operationen kan du se slutresultatet.   
   
Ärrens mognad går olika fort och pågår i åtminstone 2 år. Efter 1 år har de bleknat för de allra flesta. Ett ärr försvinner aldrig och blir alltid bredare med tiden om man inte tejpar dem i minst 6 månader. Resultatet varierar mellan olika individer beroende på skillnader i arvsanlag, hudens elasticitet, fettet och bindvävens egenskaper. 

En slutkontroll efter 6 - 8 månader ingår alltid efter din operation. Vår kirurgi är grundad på vetenskap och din slutkontroll ger oss värdefull kunskap som hjälper både dig och andra.    
     
Det är avgörande att du inte gått upp i vikt när resultatet utvärderas.

Vi finns här för dig

018-410 81 08PGEgY2xhc3MgPSAibF9tYWlsIGxfbmV3X3dpbmRvdyIgaHJlZj0ibWFpbHRvOmluZm9AY2Fyb3ZpdmEuc2UiIHRhcmdldD1fYmxhbms+aW5mb0BjYXJvdml2YS5zZTwvYT4=