Placering av snitten
Hos oss får du alltid det kortaste snitt som är tekniskt möjligt med hänsyn till dina förutsättningar och önskemål.
Vid inre blygdläppsplastik läggs snittet längs den nya randen av blygdläppen. Ärren syns sällan eftersom slemhinnor läker fint, målet är ett friskt och normalt utseende. Under läkningen sker viss ytterligare förkortning längs snittlinjerna.
Yttre blygdläppsplastik görs med en kombination av fettsugning och hudåtstramning. Ett snitt läggs antingen längs insidan mot slidans mynning eller i hudvecket på utsidan av blygdläppen för att ärret skall vara svårt att upptäcka.
Vid plastik av venusberget används oftast fettsugning vilket då ger obetydliga ärr. Om venusberget behöver lyftas läggs ett snitt i övre delen av behåringen som döljs av underkläderna.
Konsultationen
Några saker som är bra att fundera över innan din konsultation är:
Vilka estetiska mål har du?
Har du besvär vid vissa aktiviteter?
Hur tänker du kring ärr?
Hur är huden över venusberget, spänstig eller oelastisk? Har du sträckmärken i huden någonstans på kroppen?
Under konsultationen görs undersökning, mätningar och fotodokumentation.
Fotodokumentationen är nödvändig som journalhandling. Din sekretess är mycket viktigt för oss. Vi följer hälso- och sjukvårdens lagar och förordningar om sekretess liksom GDPR-lagstiftningen mycket noggrant. Dina bilder ligger säkert lagrade i vårt journalsystem. Bilder som kan ses på webben, i sociala medier eller på föreläsningar har kunden i fråga gett oss sitt skriftliga tillstånd att visa.
När undersökningen är klar går vi igenom principen för den bukplastik som är optimal för dig och gör en operationsplanering.
Konsultationen avslutas med att du får en exakt prisuppgift utifrån dina individuella förutsättningar. Om du vill kan du boka en operationstid direkt och vill du delbetala din operation hjälper vi dig med en ansökan. Några dagar efter din konsultation kontaktar vi dig för en uppföljning.
Före operationen
Eftersom du lämnat en hälsodeklaration kan du vara säker på att vi har god kännedom om dina förutsättningar för att sövas och opereras. Vid eventuella frågor kommer narkosläkaren att kontakta dig före operationsdagen. Om du utelämnar något viktigt i din hälsodeklaration riskerar du din hälsa. Blir du sjuk innan operationen meddela oss snarast. Förkylning är oftast inget hinder för en operation. Om du känner dig krasslig gör vi en bedömning om du behöver skjuta upp din operation.
Viktiga instruktioner inför operationsdagen
Ta inte läkemedel som ökar risken för blödning under de 10 sista dagarna före operationen.
Till dessa hör: ASA-klassen: t.ex. Trombyl, Albyl, Acetylsalicylsyra
NSAID-klassen: t.ex. Ipren, Voltaren, Diklofenak
Om du tar andra läkemedel regelbundet som skall undvikas inför operationen meddelar narkosläkaren dig det.
Avstå från hälsopreparat och naturläkemedel som innehåller Omega-fettsyror eller Vitamin E de sista 10 dagarna före operationen. Dessa preparat gör att du blöder lättare.
Avstå nikotin i alla former. Cigaretter, snus, nikotintuggummi, nikotinplåster och e-cigaretter får inte användas från fyra veckor före operationen tills fyra veckor efter operationen. Nikotin drar ihop blodkärlen vilket stör sårläkningen. Det ger både fula ärr och en ökad risk för allvarliga komplikationer som infektioner och spruckna sår.
Duscha hela kroppen noggrant, tvätta dig med tvål och schamponera håret kvällen innan operationen. Bädda med rena sängkläder inför sista natten hemma. Duscha hemma på morgonen på operationsdagen och ta på dig rena kläder.
Steriltvätt sker alltid i operationssalen men du måste vara ren. God hygien är en avgörande faktor för en bra läkning. Lämna smycken och piercingar hemma. Du får inte använda smink, hudkräm eller parfym på operationsdagens morgon.
Fasta – du får inte äta någonting från midnatt natten före operationsdagen. Dock får du dricka klara vätskor fram till 4 h före din ankomsttid till kliniken. Klara vätskor är vatten och saft som du kan se igenom, inget trögflytande. Om du inte fastat kan narkosläkaren neka att söva dig och din operation kan då inte genomföras.
Det är mycket viktigt att följa dessa instruktioner. Om du inte gjort det kan vi behöva skjuta upp din operationstid vilket medför ökade kostnader för dig.
Efter operationen
Bedövningsgel (genomskinlig xylocaingel från apoteket) och kalla omslag gör att det inte känns alltför besvärligt första veckan efter operationen. Lägg bindor i frysen som du kan svalka underlivet med.
När du kommit hem efter din operation ska du ta dina läkemedel enligt ordinationen. Det är viktigt att ta smärtlindringen regelbundet och fördela den jämnt över dygnet. Vänta inte tills du har ont. Under operationen får du lokalbedövningsmedel som försvinner ur kroppen efter 6–8 timmar. Om du då inte tagit den smärtlindring du fått ordinerat får du smärtgenombrott som är svårt att lindra.
Duscha dagen efter din operation. Rikta inte duschen direkt mot operationsområdet och gnugga inte med tvål i såren. Låt istället rikligt med vatten rinna förbi sårområdet. Efteråt baddar du torrt med en ren handduk och låter området lufttorka en timma innan du täcker operationsområdet med kläder. Under den tiden behöver du alltså inte ha kompressionstrosorna på dig. Grunden för all sårläkning är att sårområdet hålls rent. Den första tiden efter operationen är det normalt att du känner tryck, sveda och ömhet i underlivet. Blåmärken sjunker med tiden nedåt och kan därför dyka upp på benen. Detta är övergående och avtar successivt under de första veckorna. Svullnaden brukar vara maximal kring 3-4:e dygnet efter operationen. Hur läkningsprocessen fortskrider är individuellt. Lyssna på din kropps signaler och anpassa dig efter dem.
Du får promenera samma dag som operationen. Första månaden ska du undvika löpning, styrketräning av överkroppen och andra ansträngande aktiviteter. Det ökar svullnaden och kan också leda till blödningar. Svettning och skav mot dina sår kan också störa sårläkningen och därmed påverka dina ärr negativt. Avvakta med sexuella aktiviteter tills du känner dig redo för det.
För optimalt resultat skall kompressionstrosorna sitta på dygnet runt i en månad.. Kontrollera alltid att huden ligger slätt under kompressionsplagget och att det inte veckar sig eftersom du kan utveckla permanenta veck i huden av detta. Stå och gå så mycket du kan, undvik att sitta.
En vecka efter operationen kommer du på återbesök till oss för sårkontroll. Om du får hög feber, vätskande sår eller ökad rodnad kring såren kontakta oss och tveka inte att höra av dig om du undrar över något. Vi finns här för dig.
Slutresultatet
Redan första dagen märker du stor skillnad förstås. Det tar dock tid för den inre svullnaden att lägga sig, för läkningsvävnaden inuti kroppen att mjukna och för huden att anpassa sig till de nya förhållandena. Resultatet kan inte bedömas förrän det gått ett halvår.
Ärrens mognad går olika fort och pågår i åtminstone 2 år. Efter 1 år har de bleknat för de allra flesta. Ett ärr i huden försvinner aldrig och blir alltid bredare med tiden om man inte tejpar dem i minst 6 månader. Resultatet varierar mellan olika individer beroende på skillnader i arvsanlag, hudens elasticitet, fettet och bindvävens egenskaper. En slutkontroll efter 6 - 8 månader ingår alltid efter din operation. Vår kirurgi är grundad på vetenskap och din slutkontroll ger oss värdefull kunskap som hjälper både dig och andra.
Det är avgörande att du inte gått upp i vikt när resultatet utvärderas.