Din klinik i Uppsala för skönhet & välmående

Ansikte

Nedre Ögonlocksplastik

Nedre ögonlocksplastik ger piggare och yngre utseende.

Vid nedre ögonlocksplastik tas överskottshud bort från de nedre ögonlocken. Kring ögonen finns fettdepåer som skyddar ögonen i benhålan de ligger. Med tiden försvagas vävnaden och en del av detta fett buktar fram och ger påsar under ögonen. Därför tas små fettdepåer bort i samband med operationen. De nedre ögonlocken har den tunnaste och känsligaste huden i ansiktet. De begränsas nedåt av en struktur som kallas tear trough. Vävnaden är här stramare och formar en linje när man förlorar underhudsfett. Har du lite fett kring tear trough uppnås bäst resultat om ögonlocksplastiken kombineras med fettransplantation. Vid ett betydande nedhäng av hela kinden krävs ytterligare ingrepp för optimalt resultat och för att förhindra komplikationer. Det innebär ett extra snitt bakom hårlinjen i tinningen på varje sida eller i vissa fall ett ansiktslyft.

Om Nedre Ögonlocksplastik

Operationstid:

45 min i narkos

Tid på kliniken:

4-6 h, alltid i eget rum

Åter till arbetet:

2 veckor

Ingår:

Operation med ögonlocksplastik, narkos, måltider, återbesök efter 10 dagar och efter 6 mån

Placering av snitten

Hos oss får du alltid det kortaste snitt som är tekniskt möjligt med hänsyn till dina förutsättningar. Vid tunga ögonlock utan överskottshud blir det inga ärr alls i huden, eftersom snittet kan läggas på insidan av nedre ögonlocken. Behöver överskottshud tas bort görs snitten ca 2 mm nedanför franskanten och följer franskantens form. Ibland krävs att snittet fortsätter en bit vid sidan om ögat för att ojämnheter i huden ska undvikas.  När ärren läkt och bleknat är de svåra att upptäcka.

Konsultationen

Några saker som är bra att fundera över innan din konsultation är:  
Vad med ögonlocken vill du förändra? Ta bort hudöverskott, fylla ut insjunken vävnad, sträcka ospänstig hud, göra hudförbättrande behandling?     
Hur ser resterande område kring ögonen ut?
Hur tänker du kring återhämtning och öppenhet mot omgivningen?

Under konsultationen görs undersökning, förtydligande av dina önskemål och dina förutsättningar och du fotodokumenteras.      
     
Fotodokumentationen är nödvändig som journalhandling. Din sekretess är mycket viktigt för oss. Vi följer hälso- och sjukvårdens lagar och förordningar om sekretess liksom GDPR-lagstiftningen mycket noggrant. Dina bilder ligger säkert lagrade i vårt journalsystem. Bilder som kan ses på webben, i sociala medier eller på föreläsningar har kunden i fråga gett oss sitt skriftliga tillstånd att visa.
     
När undersökningen är klar går vi tillsammans igenom dina bilder för att förtydliga de mål vi sätter upp.  Konsultationen avslutas med att du får en exakt prisuppgift utifrån önskemål och individuella förutsättningar. Om du vill kan du boka en operationstid direkt och vill du delbetala din operation hjälper vi dig med en ansökan. Några dagar efter din konsultation kontaktar vi dig för en uppföljning.

Före operationen

Eftersom du lämnat en hälsodeklaration kan du vara säker på att vi har god kännedom om dina förutsättningar för att sövas och opereras. Vid eventuella frågor  kommer narkosläkaren att kontakta dig före operationsdagen. Om du utelämnar något viktigt i din hälsodeklaration riskerar du din hälsa. Blir du sjuk innan operationen meddela oss snarast. Förkylning är oftast inget hinder för en bröstoperation. Om du känner dig krasslig gör vi en bedömning om du behöver skjuta upp din operation.

Viktiga instruktioner inför operationsdagen

Ta inte läkemedel som ökar risken för blödning under de 10 sista dagarna före operationen.  
Till dessa hör: ASA-klassen: t.ex. Trombyl, Albyl, Acetylsalicylsyra
NSAID-klassen: t.ex. Ipren, Voltaren, Diklofenak  
Om du tar andra läkemedel regelbundet som skall undvikas inför operationen meddelar narkosläkaren dig det.    
 
Avstå från hälsopreparat och naturläkemedel som innehåller Omega-fettsyror eller Vitamin E de sista 10 dagarna före operationen. Dessa preparat gör att du blöder lättare.   
 
Avstå nikotin i alla former. Cigaretter, snus, nikotintuggummi, nikotinplåster och e-cigaretter får inte användas från fyra veckor före operationen tills fyra veckor efter operationen. Nikotin drar ihop blodkärlen vilket stör sårläkningen. Det ger både fula ärr och en ökad risk för allvarliga komplikationer som infektioner och spruckna sår.    
 
Duscha hela kroppen noggrant, tvätta dig med tvål och schamponera håret kvällen innan operationen. Bädda med rena sängkläder inför sista natten hemma. Duscha hemma på morgonen på operationsdagen och ta på dig rena kläder.  
 
Steriltvätt sker alltid i operationssalen men du måste vara ren. God hygien är en avgörande faktor för en bra läkning. Lämna smycken och piercingar hemma. Du får inte använda smink, hudkräm eller parfym på operationsdagens morgon.  
 
Fasta – du får inte äta någonting från midnatt natten före operationsdagen. Dock får du dricka klara vätskor fram till 4 h före din ankomsttid till kliniken. Klara vätskor är vatten och saft som du kan se igenom, inget trögflytande. Om du inte fastat kan narkosläkaren neka att söva dig och din operation kan då inte genomföras. 
 
Det är mycket viktigt att följa dessa instruktioner. Om du inte gjort det kan vi behöva skjuta upp din operationstid vilket medför ökade kostnader för dig. 

Operationsdagen

Ungefär en vecka innan din operation får du veta vilken tid du skall vara hos oss. Planera inget annat under din operationsdag. Operationen ska vara en positiv livsförändring och ska kännas bra så kom i god tid.

Hos oss får du alltid ett eget rum. Där byter du om till badrock och tofflor och vilar lite innan operationen. Vi stämmer av operationsplanen och du får smärtlindring och vätska genom dropp eftersom du är fastande sedan kl. 24 natten innan. Narkosläkaren som ska söva dig ställer några frågor och sedan är det dags.   
    
Operationen tar ca 45 minuter beroende på vad du önskat för åtgärder. Du vaknar på ditt rum där du återhämtar dig och får fika. Efter ca 4 timmar kan du åka hem. Du får recept på smärtlindring, sjukskrivningsintyg, tid för återbesök efter en vecka. Slutresultatet är beroende av att du följer instruktioner om läkemedel,  tejpning, aktivitet och träning.
 
Det är viktigt att du har planerat din hemresa. Eftersom du varit sövd får du inte köra bil. Om du ordnat skjuts får de gärna sitta i vårt väntrum. Anhöriga får inte vara med under operationen. Ordna så att du inte är ensam det första dygnet.

Efter operationen

När du kommit hem efter din operation ska du ta dina läkemedel enligt ordinationen. Det är viktigt att ta smärtlindringen regelbundet och fördela den jämnt över dygnet. Vänta inte tills du har ont. Under operationen får du lokalbedövningsmedel som försvinner ur kroppen efter 6–8 timmar. Om du då inte tagit den smärtlindring du fått ordinerat får du smärtgenombrott som är svårt att lindra. Sårtejpen ska sitta kvar till ditt återbesök efter ungefär en vecka.   
  
Duscha dagen efter din operation. Rikta inte duschen direkt mot operationsområdet och gnugga inte med tvål i såren. Låt istället rikligt med vatten rinna förbi sårområdet. Efteråt baddar du torrt med en ren handduk och låter tejpen lufttorka.  Grunden för all sårläkning är att sårområdet hålls rent och torrt.

Första två veckorna är det normalt att du känner tryck över ögonen och du är blå och svullen. Det är övergående och avtar successivt. Svullnaden brukar vara maximal kring 3-4:e dygnet efter operationen. Hur läkningsprocessen fortskrider är individuellt. Lyssna på din kropps signaler och anpassa dig efter dem.     
      
Du får promenera redan dagen efter operationen. Avstå fysisk ansträngning och håll dig borta från smutsiga miljöer under den första månaden efter ingreppet. Tills du är sårfri ska du undvika löpning, styrketräning av överkroppen och andra aktiviteter där blodtrycket stiger, du svettas eller det rycker i ansiktet. Anledningen är att vävnaden i ögonlocken är skör och kan börja blöda och att sårläkningen inte ska störas så att dina ärr blir fula. När det gått en månad efter operationen kan du göra vilka aktiviteter du vill. Det är fritt fram att träna och leva som vanligt. Det påskyndar din återhämtning.        
   
De flesta behöver inte tejpa mer när det gått en vecka efter nedre ögonlocksplastik. I vissa fall är det dock viktigt och du behöver då noga följa överenskommen plan kring tejpning. Blir du röd och torr av kirurgtejp kan du byta till silikontejp om du inte har några sår i ärren. Om du har små sår eller skav skall du vara utan tejp några dagar så att huden får återhämta sig.

Slutresultatet

Det tar tid för den inre svullnaden att lägga sig, för läkningsvävnaden inuti kroppen att mjukna och för huden att anpassa sig till de nya förhållandena. Tidigast sex månader efter operationen kan du se slutresultatet.   
   
Ärrens mognad går olika fort och pågår i åtminstone 2 år. Efter 1 år har de bleknat för de allra flesta. Resultatet varierar mellan olika individer beroende på skillnader i arvsanlag, hudens elasticitet, fettet och bindvävens egenskaper. 

En slutkontroll efter 6 - 8 månader ingår alltid efter din operation. Vår kirurgi är grundad på vetenskap och din slutkontroll ger oss värdefull kunskap som hjälper både dig och andra.    
     
Det är avgörande att du inte gått upp i vikt när resultatet utvärderas.

Vi finns här för dig

018-410 81 08PGEgY2xhc3MgPSAibF9tYWlsIGxfbmV3X3dpbmRvdyIgaHJlZj0ibWFpbHRvOmluZm9AY2Fyb3ZpdmEuc2UiIHRhcmdldD1fYmxhbms+aW5mb0BjYXJvdml2YS5zZTwvYT4=