Placering av snitten
Hos oss får du alltid det kortaste snitt som är tekniskt möjligt med hänsyn till dina förutsättningar avseende hud, mjukvävnader, muskler och skelett. Din egen målbild påverkar också hur snitten behöver läggas.
Pannlyft görs med titthålskirurgi. I vissa fall gör pannlyft utan titthålsteknik med längre snitt om det finns skäl till det. Oavsett metod läggs snitten alltid i hårbotten vilket gör att ärren inte syns efter operationen.
Hela pannans mjukvävnader lossas från pannbenet. Därefter justeras höjden på ögonbrynen och mjukdelarna fixeras. Titthålsteknik ger små ärr och bra kontroll på nerver och kärl som går genom operationsområdet och är därför bäst för de flesta.
Små nedbrytbara plattor alternativt skruvar fästs i skallbenet som gör placeringen av ögonbrynen exakt och pålitlig. Dessa plattor eller skruvar bryts ned och försvinner, men du kan känna dem som små knottror i hårbotten första halvåret efter operationen.
Konsultationen
Några saker som är bra att fundera över innan din konsultation är:
Hur ser regionen kring ögat ut?
Har du låga ögonbryn eller bara överskottshud på ögonlocken?
Vill du ha bästa resultatet kring ögat eller prioriterar du minsta möjliga ingrepp som får överskottshuden längre bort från fransarna?
Vill du bara ha en funktionell förbättring (synfältet) eller en estetisk förbättring också?
Är du intresserad av att förbättra helhetsintrycket av ansiktet?
Hur känner du kring ärr?
Under konsultationen görs undersökning, förtydligande av dina önskemål och dina förutsättningar och du fotodokumenteras.
Fotodokumentationen är nödvändig som journalhandling. Din sekretess är mycket viktigt för oss. Vi följer hälso- och sjukvårdens lagar och förordningar om sekretess liksom GDPR-lagstiftningen mycket noggrant. Dina bilder ligger säkert lagrade i vårt journalsystem. Bilder som kan ses på webben, i sociala medier eller på föreläsningar har kunden i fråga gett oss sitt skriftliga tillstånd att visa. Offentliga bilder är avidentifierade och utan personliga kännetecken.
När undersökningen är klar går vi tillsammans igenom dina bilder för att förtydliga de mål vi sätter upp. Konsultationen avslutas med att du får en exakt prisuppgift utifrån önskemål och individuella förutsättningar. Om du vill kan du boka en operationstid direkt och vill du delbetala din operation hjälper vi dig med en ansökan. Några dagar efter din konsultation kontaktar vi dig för en uppföljning.
Före operationen
Eftersom du lämnat en hälsodeklaration kan du vara säker på att vi har god kännedom om dina förutsättningar för att sövas och opereras. Vid eventuella frågor kommer narkosläkaren att kontakta dig före operationsdagen. Om du utelämnar något viktigt i din hälsodeklaration riskerar du din hälsa. Blir du sjuk innan operationen meddela oss snarast. Förkylning är oftast inget hinder för en bröstoperation. Om du känner dig krasslig gör vi en bedömning om du behöver skjuta upp din operation.
Viktiga instruktioner inför operationsdagen
Ta inte läkemedel som ökar risken för blödning under de 10 sista dagarna före operationen.
Till dessa hör: ASA-klassen: t.ex. Trombyl, Albyl, Acetylsalicylsyra
NSAID-klassen: t.ex. Ipren, Voltaren, Diklofenak
Om du tar andra läkemedel regelbundet som skall undvikas inför operationen meddelar narkosläkaren dig det.
Avstå från hälsopreparat och naturläkemedel som innehåller Omega-fettsyror eller Vitamin E de sista 10 dagarna före operationen. Dessa preparat gör att du blöder lättare.
Avstå nikotin i alla former. Cigaretter, snus, nikotintuggummi, nikotinplåster och e-cigaretter får inte användas från fyra veckor före operationen tills fyra veckor efter operationen. Nikotin drar ihop blodkärlen vilket stör sårläkningen. Det ger både fula ärr och en ökad risk för allvarliga komplikationer som infektioner och spruckna sår.
Duscha hela kroppen noggrant, tvätta dig med tvål och schamponera håret kvällen innan operationen. Bädda med rena sängkläder inför sista natten hemma. Duscha hemma på morgonen på operationsdagen och ta på dig rena kläder.
Steriltvätt sker alltid i operationssalen men du måste vara ren. God hygien är en avgörande faktor för en bra läkning. Lämna smycken och piercingar hemma. Du får inte använda smink, hudkräm eller parfym på operationsdagens morgon.
Fasta – du får inte äta någonting från midnatt natten före operationsdagen. Dock får du dricka klara vätskor fram till 4 h före din ankomsttid till kliniken. Klara vätskor är vatten och saft som du kan se igenom, inget trögflytande. Om du inte fastat kan narkosläkaren neka att söva dig och din operation kan då inte genomföras.
Det är mycket viktigt att följa dessa instruktioner. Om du inte gjort det kan vi behöva skjuta upp din operationstid vilket medför ökade kostnader för dig.
Operationsdagen
Ungefär en vecka innan din operation får du veta vilken tid du skall vara hos oss. Planera inget annat under din operationsdag. Operationen ska vara en positiv livsförändring och ska kännas bra så kom i god tid.
Hos oss får du alltid ett eget rum. Där byter du om till badrock och tofflor och vilar lite innan operationen. Du får prova ut kompressionsplagget du skall ha efter operationen, vi stämmer av operationsplanen och du får smärtlindring och vätska genom dropp eftersom du är fastande sedan kl. 24 natten innan. Narkosläkaren som ska söva dig ställer några frågor och sedan är det dags.
Operationen tar ca 1 timme beroende på vad du önskat för åtgärder. Du vaknar på ditt rum där du återhämtar dig och får fika. Efter ca 4 timmar kan du åka hem. Du får recept på smärtlindring, sjukskrivningsintyg, tid för återbesök efter en vecka och vi hjälper dig att prova ut ett kompressionsförband som ska hålla ned svullnaden de första två veckorna så att huden inte tänjs ut igen. Slutresultatet är beroende av att du följer instruktioner om läkemedel, aktivitet, träning och användandet av kompression.
Det är viktigt att du har planerat din hemresa. Eftersom du varit sövd får du inte köra bil. Om du ordnat skjuts får de gärna sitta i vårt väntrum. Anhöriga får inte vara med under operationen. Ordna så att du inte är ensam det första dygnet.
Efter operationen
När du kommit hem efter din operation ska du ta dina läkemedel enligt ordinationen. Det är viktigt att ta smärtlindringen regelbundet och fördela den jämnt över dygnet. Vänta inte tills du har ont. Under operationen får du lokalbedövningsmedel som försvinner ur kroppen efter 6–8 timmar. Om du då inte tagit den smärtlindring du fått ordinerat får du smärtgenombrott som är svårt att lindra. Sårtejpen ska sitta kvar till ditt återbesök efter ungefär en vecka.
Linda av förbandet och duscha och tvätta håret dagen efter din operation. Rikta inte duschen direkt mot operationsområdet och gnugga inte med tvål i såren. Låt istället rikligt med vatten rinna förbi sårområdet. Efteråt baddar du torrt med en ren handduk och låter tejpen lufttorka en timma innan du tar på kompressionsplagget. Grunden för all sårläkning är att sårområdet hålls rent och torrt. Duscha varje dag och lufta en timma efteråt. Kontrollera ofta att du inte får tryckskador någonstans. Det är bättre att ta av förbandet en gång extra och spegla sig än att få ett trycksår.
Första veckorna är du tydligt blå och svullen, det är normalt. Det är övergående och avtar successivt under de första veckorna. Svullnaden brukar vara maximal kring 3-4:e dygnet efter operationen. Hur läkningsprocessen fortskrider är individuellt. Lyssna på din kropps signaler och anpassa dig efter dem.
Du får promenera dagen efter operationen. Första månaden ska du undvika löpning, styrketräning och andra aktiviteter där blodtrycket stiger, du svettas eller det rycker i ansiktet. Anledningen är att vävnaden i ansiktet är skör och kan börja blöda så att sårläkningen störs och dina ärr blir fula. Kompressionsförbandet ska sitta på dygnet runt i 14 dagar. Kontrollera ofta att du inte får tryckskador någonstans av förbandet. Det är bättre att ta av den en gång extra och spegla sig än att få ett trycksår. De första två veckorna får du bara äta mjuk föda och du får inte tugga tuggummi. Efter operationen har du en viss känselnedsättning i ansiktet. Utsätt inte ansiktet för stark kyla tills känseln kommer tillbaka. Känseln kan vara försämrad i några månader men återkommer alltid.
En bra tumregel är att inte lyfta något tyngre än ett mjölkpaket under första månaden men att motionera dagligen med promenader. När det gått en månad efter operationen kan du göra vilka aktiviteter du vill. Även om du fortfarande skulle känna obehag är det fritt fram att träna och leva som vanligt. Det påskyndar din återhämtning.
Det är svårt att tejpa ärren eftersom de sitter i hårbärande område och behövs heller inte.
Slutresultatet
Det tar tid för den inre svullnaden att lägga sig, för läkningsvävnaden inuti kroppen att mjukna och för huden att anpassa sig till de nya förhållandena. Tidigast sex månader efter operationen kan du se slutresultatet.
Ärrens mognad går olika fort och pågår i åtminstone 2 år. Efter 1 år har de bleknat för de allra flesta. Ett ärr försvinner aldrig och blir alltid bredare med tiden om man inte tejpar dem i minst 6 månader. Resultatet varierar mellan olika individer beroende på skillnader i arvsanlag, hudens elasticitet, fettet och bindvävens egenskaper.
En slutkontroll efter 6 - 8 månader ingår alltid efter din operation. Vår kirurgi är grundad på vetenskap och din slutkontroll ger oss värdefull kunskap som hjälper både dig och andra.
Det är avgörande att du inte gått upp i vikt när resultatet utvärderas.