Din klinik i Uppsala för skönhet & välmående

Kropp

Ryggplastik

Ryggplastik formar och slätar ut området kring behåbandet.

Överskottsfett i detta område på ryggen avlägsnas med fettsugning. Om huden förlorat elasticitet räcker inte att alltid en fettsugning. Då krävs en ryggplastik där både hud och fett avlägsnas.

Om Ryggplastik

Operationstid:

1 h i narkos

Tid på kliniken:

4-6 h, alltid i eget rum

Åter till arbetet:

ca 1 vecka

Ingår:

Operation med ryggplastik, fettsugning av operationsområdet, narkos, måltider, återbesök efter 1 v och efter 6 mån

Placering av snitten

Hos oss får du alltid det kortaste snitt som är tekniskt möjligt med hänsyn till dina förutsättningar. Snitten läggs tvärgående på ryggen så att de ska kunna döljas av behåbandet. Längden på snitten är individuellt.

Dessa hudöverskott går inte att komma åt nedifrån det snitt som görs vid kirurgiskt buttlift eller vid cirkumferent bukplastik. Du behöver alltså lägga till en ryggplastik vid dessa ingrepp om du besväras av valkar under behåbanden.

Snitten kan kombineras med andra snitt när hudöverskotten är stora och utbredda. Snitt vid operationer av överarmar, armhålor och bröst är ibland med fördel sammankopplade med snitt för ryggplastik.

Konsultationen

Några saker som är bra att fundera över innan din konsultation är:  
Kan du acceptera ärr under behåbanden?
Är det lokal eller vill du kombinera med ytterligare kroppsomformning?
Hur är din hudtyp, tjock eller tunn, stark eller svag, spänstig och fjädrar tillbaka eller mer statisk och oelastisk? Har du sträckmärken i huden?
   
Under konsultationen görs undersökning, mätningar och fotodokumentation.     
    
Fotodokumentationen är nödvändig som journalhandling. Din sekretess är mycket viktigt för oss. Vi följer hälso- och sjukvårdens lagar och förordningar om sekretess liksom GDPR-lagstiftningen mycket noggrant. Dina bilder ligger säkert lagrade i vårt journalsystem. Bilder som kan ses på webben, i sociala medier eller på föreläsningar har kunden i fråga gett oss sitt skriftliga tillstånd att visa.
 
När undersökningen är klar går vi igenom principen för den bukplastik som är optimal för dig och gör en operationsplanering.
 
Konsultationen avslutas med att du får en exakt prisuppgift utifrån dina individuella förutsättningar. Om du vill kan du boka en operationstid direkt och vill du delbetala din operation hjälper vi dig med en ansökan. Några dagar efter din konsultation kontaktar vi dig för en uppföljning.

Före operationen

Eftersom du lämnat en hälsodeklaration kan du vara säker på att vi har god kännedom om dina förutsättningar för att sövas och opereras. Vid eventuella frågor  kommer narkosläkaren att kontakta dig före operationsdagen. Om du utelämnar något viktigt i din hälsodeklaration riskerar du din hälsa. Blir du sjuk innan operationen meddela oss snarast. Förkylning är oftast inget hinder för en operation. Om du känner dig krasslig gör vi en bedömning om du behöver skjuta upp din operation.

Viktiga instruktioner inför operationsdagen

Ta inte läkemedel som ökar risken för blödning under de 10 sista dagarna före operationen.  
Till dessa hör: ASA-klassen: t.ex. Trombyl, Albyl, Acetylsalicylsyra
NSAID-klassen: t.ex. Ipren, Voltaren, Diklofenak  
Om du tar andra läkemedel regelbundet som skall undvikas inför operationen meddelar narkosläkaren dig det.    
 
Avstå från hälsopreparat och naturläkemedel som innehåller Omega-fettsyror eller Vitamin E de sista 10 dagarna före operationen. Dessa preparat gör att du blöder lättare.   
 
Avstå nikotin i alla former. Cigaretter, snus, nikotintuggummi, nikotinplåster och e-cigaretter får inte användas från fyra veckor före operationen tills fyra veckor efter operationen. Nikotin drar ihop blodkärlen vilket stör sårläkningen. Det ger både fula ärr och en ökad risk för allvarliga komplikationer som infektioner och spruckna sår.    
 
Duscha hela kroppen noggrant, tvätta dig med tvål och schamponera håret kvällen innan operationen. Bädda med rena sängkläder inför sista natten hemma. Duscha hemma på morgonen på operationsdagen och ta på dig rena kläder.  
 
Steriltvätt sker alltid i operationssalen men du måste vara ren. God hygien är en avgörande faktor för en bra läkning. Lämna smycken och piercingar hemma. Du får inte använda smink, hudkräm eller parfym på operationsdagens morgon.  
 
Fasta – du får inte äta någonting från midnatt natten före operationsdagen. Dock får du dricka klara vätskor fram till 4 h före din ankomsttid till kliniken. Klara vätskor är vatten och saft som du kan se igenom, inget trögflytande. Om du inte fastat kan narkosläkaren neka att söva dig och din operation kan då inte genomföras. 
 
Det är mycket viktigt att följa dessa instruktioner. Om du inte gjort det kan vi behöva skjuta upp din operationstid vilket medför ökade kostnader för dig. 

Operationsdagen

Ungefär en vecka innan din operation får du veta vilken tid du skall vara hos oss. Planera inget annat under din operationsdag. Operationen ska vara en positiv livsförändring och kännas bra så kom i god tid.    
   
Hos oss får du alltid ett eget rum. Där byter du om till badrock och tofflor och vilar lite innan operationen. Vi stämmer av operationsplanen och du får smärtlindring och vätska genom dropp eftersom du är fastande sedan kl. 24 natten innan. Narkosläkaren som ska söva dig ställer några frågor och sedan är det dags.     
 
Operationen tar ca 1 timma. Du vaknar på ditt rum där du återhämtar dig och får fika och efter några timmar får du åka hem. Du får recept på smärtlindring, sjukskrivningsintyg, tid för återbesök efter en vecka och vi hjälper dig att prova ut ett kompressionsplagg. Slutresultatet är beroende av att du följer instruktioner om läkemedel, aktivitet, träning och användandet av kompression.

Det är viktigt att du har planerat din hemresa. Eftersom du varit sövd får du inte köra bil. Om du ordnat skjuts får de gärna sitta i vårt väntrum. Anhöriga som väntar på dig får inte vara med under operationen. Ordna så att du inte är ensam första dygnet efter operationen.

Efter operationen

När du kommit hem efter din operation ska du ta dina läkemedel enligt ordinationen. När det gäller smärtlindring är det viktigt att ta den regelbundet och fördelar den jämnt över dygnet. Vänta inte tills du har ont. Under operationen får du lokalbedövningsmedel som försvinner ur kroppen efter 6–8 timmar. Om du då inte tagit den smärtlindring du fått ordinerat får du smärtgenombrott som är svårt att lindra. Sårtejpen ska sitta kvar till ditt återbesök efter ungefär en vecka.   
 
Duscha dagen efter din operation. Rikta inte duschen direkt mot operationsområdet och gnugga inte med tvål i såren. Låt istället rikligt med vatten rinna förbi sårområdet. Efteråt baddar du torrt med en ren handduk och låter tejpen lufttorka en timma innan du täcker operationsområdet med kläder. Under den tiden behöver du alltså inte ha kompressionsplagget på dig. Grunden för all sårläkning är att sårområdet hålls rent och torrt. 

Den första tiden efter operationen är det normalt att du är svullen, öm och har blåmärken. Detta är övergående och avtar successivt under de första veckorna. Svullnaden brukar vara maximal kring 3-4:e dygnet efter operationen. Hur läkningsprocessen fortskrider är individuellt. Lyssna på din kropps signaler och anpassa dig efter dem.

Du får promenera redan dagen efter operationen. Första månaden ska du undvika löpning, styrketräning av överkroppen och andra ansträngande aktiviteter. Anledningen är att vävnaden är skör och lättblödande och då kan ta skada. Det blir också friktion i fettväven vilket leder till ökad produktion av sårvätska. Sårvätskan töjer då ut huden och kan behöva tappas ut. Svettning och skav mot dina tejpade sår kan också störa sårläkningen och därmed påverka dina ärr negativt.
 
En bra tumregel är att inte lyfta något tyngre än ett mjölkpaket under första månaden men att motionera dagligen med korta promenader. När det gått en månad efter operationen kan du göra vilka aktiviteter du vill. Även om du fortfarande skulle känna obehag är det då fritt fram att träna och leva som vanligt. Det påskyndar din återhämtning.  

Använd kirurgtejp på ärren dygnet runt de första sex månaderna annars blir ärren gradvis bredare. Ingen kräm eller hudprodukt kan ersätta tejpen i detta avseende. Du som blir röd och torr av kirurgtejp kan byta till silikontejp om du inte har några sår i ärren. Om du har små sår eller skav skall du avstå tejpen några dagar så att huden får återhämta sig.  
Även efter att det gått sex månader är det klokt att tejpa ärren vid träning, eftersom ärrvävnaden aldrig blir lika stark som normal hud.

Slutresultatet

Redan första dagen märker du stor skillnad förstås. Det tar dock tid för den inre svullnaden att lägga sig, för läkningsvävnaden inuti kroppen att mjukna och för huden att anpassa sig till de nya förhållandena. Resultatet kan inte bedömas förrän det gått ett halvår.

Ärrens mognad går olika fort och pågår i åtminstone 2 år. Efter 1 år har de bleknat för de allra flesta. Ett ärr försvinner aldrig och blir alltid bredare med tiden om man inte tejpar dem i minst 6 månader. Resultatet varierar mellan olika individer beroende på skillnader i arvsanlag, hudens elasticitet, fettet och bindvävens egenskaper. En slutkontroll efter 6-8 månader ingår alltid efter din operation. Vår kirurgi är grundad på vetenskap och din slutkontroll ger oss viktig kunskap som hjälper både dig och andra.   
 
Det är avgörande att du inte gått upp eller ned i vikt när resultatet utvärderas.

Vi finns här för dig

018-410 81 08PGEgY2xhc3MgPSAibF9tYWlsIGxfbmV3X3dpbmRvdyIgaHJlZj0ibWFpbHRvOmluZm9AY2Fyb3ZpdmEuc2UiIHRhcmdldD1fYmxhbms+aW5mb0BjYXJvdml2YS5zZTwvYT4=